Pociťujete nepříjemný otok v oblasti šourku? Obraťte se na urologického specialistu, rychlým řešením může být operace

Hydrokela 1.png

Nebolestivý tlak či viditelná asymetrie jedné části šourku bývá symptomem hydrokély, tzv. vodní kýly. Její příčinou je nahromadění tekutiny kolem varlete v jeho obalech. Tento problém může překážet například při sportu, delším sezení, při běžné chůzi nebo i z estetického hlediska. V případě jakýchkoli pochybností je dobré co nejdříve navštívit urologického specialistu a podstoupit vyšetření. Pokud je diagnostikována hydrokéla, doporučujeme rychlý operativní zákrok, který tento problém vyřeší nadobro.

22.5.2024 00:05

P_S54262.jpg

Hydrokéla neboli vodní kýla se kromě novorozeneckého věku, kdy často sama odezní, může projevovat i u mužů v dospělosti. Dochází k ní většinou pozvolna, v řádu měsíců či let a nejspíše vzniká následkem zánětu varlete či nadvarlete. Může také vzniknout po operacích v oblasti třísel, například po operaci kýly. Esteticky způsobuje viditelné, většinou bezbolestné zvětšení v jedné části šourku, které mužům překáží nejen při sportu, ale i běžných každodenních aktivitách. Jediným řešením, které tento problém vyřeší natrvalo, je operativní zákrok. Pokud muži odhalí jakoukoli abnormalitu v oblasti varlat, je důležité navštívit urologického specialistu co nejdříve, aby v rámci vyšetření mohl vyloučit další možná onemocnění, jakým je například rakovina varlat.

„Hydrokéla je pro muže velice obtěžující a způsobuje diskomfort v mnoha ohledech. Dříve se hydrokéla řešila punkcí, ale po punkci často docházelo k recidivám, proto je třeba podstoupit operaci, která tento problém vyřeší jednou pro vždy. Výhodou našeho urologického centra je, že pacient absolvuje celý proces zákroku na jednom pracovišti v jediný den. Pokud nenastanou žádné komplikace, odchází v den operace domů,“ říká MUDr. Romana Richterová, MBA, vedoucí urologického centra jednodenní péče v brandýské nemocnici.

Jak probíhá operace a jak dlouho trvá rekonvalescence po operaci hydrokély?

Samotný chirurgický výkon trvá přibližně 20-40 minut v celkové anestezii a provádí se vstřebatelnými stehy. Na postižené straně šourku je provedena plastika obalů, čímž se tekutina z obalů vypustí a chirurgicky upraví tak, aby ke kumulaci tekutiny dále nedocházelo. Po ukončení zákroku je pacient převezen na komfortní lůžkové oddělení, kde si může odpočinout a je v kontrolní péči našich specialistů. Po plastice hydrokély se doporučuje dodržovat přibližně týden klidový režim. Delší poloha vsedě či delší chůze nemusí být zpočátku pohodlná, je proto třeba pohyb častěji střídat. V celém týdnu po zákroku by se měla omezit výraznější fyzická námaha, posilování a silové sporty, koupání v bazénech a koupalištích či návštěva sauny. Celková doba hojení bez doprovodných komplikací bývá 3-4 týdny.

 

P_S54393.jpg

Operaci hydrokély mohou naši pacienti absolvovat do tří týdnů od první konzultace k zákroku. Oproti jiným pracovištím je právě krátká objednací lhůta společně s možností absolvovat zákrok včetně předoperačního vyšetření na jednom místě velikou výhodou. Pokud má pacient hydrokélu již diagnostikovanou, stačí se objednat na zákrok on-line,“ uzavírá MUDr. Richterová.

Plastika hydrokély není v našem zařízení hrazena zdravotní pojišťovnou. 

Urologické centrum jednodenní péče pro muže a ženy bylo otevřeno koncem roku 2023 a zaměřuje se na provádění vybraných chirurgických zákroků bez nutnosti hospitalizace v oblasti intimních partií. Kromě plastiky hydrokély jsou jimi například obřízka, vasektomie, meatoplastika (při řešení častých infekcí močových cest nebo zúžení močové trubice) či frenuloplastika (prodloužení uzdičky penisu).