Trápí vás akné v dospělosti? I změna stravovacích návyků může pomoci

akne 1.png

Akné již dávno není problémem pouze u dospívajících a počet pacientů, kteří hledají odbornou pomoc kvůli potížím s akné, narůstá. V dospělosti postihuje akné zejména ženy, ale ani muži nejsou úplnou výjimkou. Akné se může projevovat v různých formách, a to přetrvávajícím akné z mládí, opětovným propuknutím po delší odmlce, nebo se objeví v případech, kdy ho ženy či muži v průběhu dospívání neměly vůbec. Pokud potíže s akné přetrvávají dlouhodobě, je nutné vyhledat odbornou pomoc.

14.9.2023 12:09

Návštěva zkušeného dermatologa by se většinou neměla odkládat. „V současné době je již běžnou praxí, že s léčbou akné pomáháme ženám i mužům v jakémkoliv věku. Důležité je přijít a řešit tento problém včas. Při nevhodné léčbě se akné může dostat až do těžkého stadia, kdy mohou po něm zůstat hluboké jizvy. Akné navíc může být problémem, který může poukazovat na další disfunkce našeho organismu, například jater či našeho trávení, u některých pacientů může způsobovat i dlouhodobé psychické problémy. Není proto nasnadě tuto kožní nemoc podceňovat,“ uvádí MUDr. Alena Černá, z dermatovenerologické ambulance brandýské nemocnice.

akne 2.png

Akné a jeho hlavní příčiny

U většiny dospělých je akné způsobeno vysokou citlivostí na mužské hormony. Příčinou jeho vzniku je ucpání pórů na kůži v mazových žlázách. To přitahuje bakterie, které mohou způsobit zánět, a ten se projeví ve formě pupínků (nezanícených, začervenalých a bolestivých zanícených pupínků či hnisajících pupenů, které zanechávají jizvičky), černých teček nebo cyst. Mazové žlázy najdeme na řadě míst na těle, proto akné nemusí být nutně problémem pouze na obličeji, ale také na krku, ramenou či zádech.

„Kdyby existoval zaručený návod k rychlé léčbě tohoto kožního problému, byli bychom o krok napřed.  Každý člověk je unikát a faktorů, které neblaze působí na kvalitu pokožky a pleti, je bezpočet. U některých pacientů se nám podaří zjistit příčinu akné během několika návštěv, u jiného v řádu měsíců,“ upozorňuje MUDr. Černá.

Kromě hůře ovlivnitelných vnějších faktorů, jakými jsou znečištěné ovzduší, UV záření či genetické predispozice, jsou nejčastějšími příčinami akné hormonální změny a stres. Ke změnám kvality naší pleti proto nejčastěji dochází během menstruace, v těhotenství, po vysazení antikoncepce, po nástupu menopauzy a v období, kdy jsme hodně vystavováni stresovým situacím. Mezi další, avšak neméně důležité faktory, které ovlivňují zdravou pleť, patří kvalita spánku, používání vhodné pleťové kosmetiky, omezení konzumace alkoholu či kouření. Svůj podíl v boji proti akné má i vhodné stravování.

Vyvazena strava 2.png

Jak najít rovnováhu ve správném stravování?

 „Při hledání příčin výskytu akné se věnujeme nejenom životosprávě, ale i jídelníčku každého pacienta. Všeobecně platí, že zdravá a vyvážená strava je základem nejen pro zdravé tělo, ale i pro zdravou pleť. I projevy akné jsou určitým zrcadlem našeho trávení i správného fungování jater. Naše tělo reaguje na množství cukru v krvi, na vylučování hormonů, produkci kožního mazu i vylučování odpadních látek a toxinů v těle. Pokud dojde k nerovnováze v těle, projeví se to například na kůži v podobě akné. Při hledání spojitosti mezi vhodnou stravou a jejími účinky na potíže s akné je však třeba mít na paměti, že neexistuje žádný recept či dieta, která by zaručovala okamžitou pomoc,“ shrnuje MUDr. Alena Černá.

 

Jednou z cest, jak najít správnou rovnováhu v optimálním složení stravy, je vést si osobní záznamy o stravování s poznámkami, které potraviny by mohly způsobovat výskyt pupínků. Změny by se měly projevit v řádů týdnů, ne dnů. Pokud se dlouhodoběji neprojeví žádné zlepšení, nabízí se možnost zkusit tzv. „eliminační dietu“. Při té se úplně vynechávají a postupně opět zařazují všechny typy potravin, které by mohly zhoršovat stav pokožky či pleti. I v tomto případě platí, že výsledný efekt zlepšení akné nelze očekávat po několika dnech, ale minimálně s odstupem několika týdnů.

Oblicej 2.png

Co zařadit a co naopak vynechat v jídelníčku?

Při zvažování jakýchkoli změn v jídelníčku je třeba vždy myslet na pestrost a kvalitu potravin a vyhledávat složky bohaté na minerály, vitamíny a antioxidanty. Součástí jídelníčku každého, kdo se potýká s akné, by měl být především dostatek zeleniny všech barev a ovoce, které chrání před zánětlivými stavy. U zeleniny je dobré zařadit například listovou zeleninu, zelí, mrkev, lilek, papriku či dýni. Ze škály nedráždivého ovoce s dostatkem antioxidantů a vitaminů A a E by neměly chybět potraviny jako například meloun, meruňky, borůvky, červené hroznové víno či avokádový olej.

 

Neméně důležité jsou kvalitní tuky - omega-3 mastné kyseliny, které také hraji důležitou roli v ochraně pokožky a přispívají k rychlejšímu hojení. Významným zdrojem jsou například tučné ryby, rybí či olivový olej, lískové a vlašské ořechy nebo lněné semínko. Součástí jídelníčku by měly být i potraviny obsahující zinek, který pomáhá snižovat záněty a regulovat tvorbu kožního mazu, navíc naše tělo si ho nedokáže vyrobit. Zinek najdeme například v mořských plodech, mase, vaječných žloutcích, luštěninách (čočka, cizrna) či kapustě. Doplňkovou složkou jídel by mělo být i koření s protizánětlivými účinky, jakým je například kurkuma, zázvor, skořice či paprika. Zároveň nesmíme zapomínat na pravidelný pitný režim.

Omezit by se měly především potraviny s vysokým obsahem rafinovaného cukru, uhlohydrátů a s vysokým glykemickým indexem. Stejně tak se nedoporučuje konzumace vysoce zpracovaných potravin, proteinových doplňků. Negativní vliv mohou mít také některé mléčné výrobky.

„Vždy je třeba mít na paměti, že léčba akné je souhrou řady faktorů a změna jídelníčku může být dobrým krokem, ne však jediným účinným. V případě, že akné u dospělého přetrvává i přes úpravu stravovacích návyků a každodenní péči o pleť, je čas navštívit zkušeného dermatologa. V naší ambulanci s pacienty důkladně konzultujeme cesty, jakou léčebnou metodou se vydat, ať už v podobě doporučení potravinových doplňků, vhodných dermatologických přípravků, léčby antibiotiky či hormonální léčby. Stejně tak dokážeme našim pacientům pomoci v konečné fázi akné, a to při léčení hlubších jizev,“ dodává MUDr. Alena Černá z dermatovenerologické ambulance brandýské nemocnice.