Potřebujete CT vyšetření a na nejbližších pracovištích jsou přístroje na týdny dopředu plné? Nečekejte, objednejte se u nás

RV1_6493.jpg

Krátká čekací doba na CT vyšetření může být u diagnostiky řady onemocnění klíčová. Zejména u onkologických onemocnění, cévních chorob či zánětů je třeba jednat rychle. Mnoho lidí přitom neví, že vyšetření CT není vázané na konkrétní pracoviště. S platnou lékařskou žádankou může brandýská nemocnice provést pacientovi CT z kteréhokoliv koutu České republiky, i přestože mu vyšetření bylo původně doporučeno na jiném pracovišti. Termín si zařídíte jednoduše on-line.

18.4.2024 00:04

„Pořízení nového moderního CT přístroje bylo součástí celkové renovace prostor radiodiagnostického oddělení v naší nemocnici. Spolu s tím byl výrazně posílen také lékařský tým. Našim pacientům se tak dostane té nejlepší péče v opravdu brzkém termínu od doby, kdy zjistí, že CT vyšetření potřebují. Řada pacientů přitom není dobře informována o tom, kde si mohou CT nechat provést. Výsledky CT vyšetření se předávají formou popisu zhotoveného vyšetření a uložením snímku na datové úložiště příslušného zdravotního zařízení pod jeho rodným číslem. Samotné vyšetření se proto neváže na konkrétní pracoviště, můžete si ho nechat udělat kdekoliv," upřesňuje MUDr. Karolína Kostrhunová, vedoucí lékařka radiodiagnostického oddělení nemocnice Brandýs nad Labem.

I přestože vytíženost CT přístroje meziročně stoupla, pacienti se mohou objednat na nejbližší termín vyšetření  on-line v řádu několika dnů. Standardně se lze na CT vyšetření objednat také telefonicky na čísle 720 051 119.

RV1_6584.jpg

Jaká CT vyšetření lze v brandýské nemocnici podstoupit?

Radiodiagnostické oddělení brandýské nemocnice je vybaveno moderním CT skenerem, který umožňuje rychlou a přesnou diagnostiku například pro vyšetření mozku, plic, páteře, krku, kostí, břicha, cév a dalších. CT vyšetření je radiologickou vyšetřovací metodou, která pomocí rentgenového záření umožňuje neinvazivní 3D zobrazení vnitřních orgánů a tkání pacientů s vysokou rozlišovací schopností. Samotné vyšetření trvá standardně do 15 minut. V případě plánovaných neakutních vyšetření je lhůta pro zhotovení popisu přibližně tři pracovní dny.  U akutních případů je nález k dispozici ihned. Pro pohodlí pacientů je k dispozici aplikátor kontrastní látky, díky čemuž je celé vyšetření mnohem komfortnější.

Moderní CT přístroj umožňuje například provádět takzvané IMAR rekonstrukce (Interative Metal Artifact Reduction), díky nimž lze eliminovat artefakty z kovových předmětů v těle (např. osteosyntézy, zubní implantáty, totální endoprotézu kloubů apod.). Přístroj také disponuje moderním cínovým filtrem, který u některých druhů vyšetření umožňuje výrazně snížit dávku radiace.

Kam se posouvá obor radiodiagnostiky?

Radiodiagnostika se v uplynulých dvaceti letech velice posunula vpřed a stejně jako u jiných zdravotních technologií její další rozvoj pokračuje. Narůstající počet nutných vyšetření jde tomuto trendu naproti. Dříve nemyslitelná možnost zobrazení celého těla prostřednictvím CT a magnetické rezonance se stává skutečností, díky pokročilým technologiím lze dosáhnout zobrazení až na úrovni cévních systémů. Zobrazovací metody jsou nyní dokonalejší a pro pacienty mnohem bezpečnější. Počítá se také s intenzivním využíváním umělé inteligence, která se stává klíčovou podpůrnou technologií od screeningu až po následné sledování. Umělá inteligence například zrychluje interpretaci snímků a přináší vyšší efektivitu do procesu vyhodnocování snímků, není však neomylná. Odborníky v oblasti radiologie pravděpodobně nikdy nenahradí úplně.