Onemocnění ledvin nebolí. Jak rozpoznat, že máte problém?

nemocné ledviny2.png

Ledviny plní klíčové funkce v našem těle. Velkou nevýhodou u obtíží s ledvinami je, že přichází postupně a neprojevují se primárně bolestí. Proto se na onemocnění ledvin může přijít příliš pozdě. Jedinou cestou k odhalení potíží je prevence a včasná diagnostika při prvních příznacích onemocnění.

16.10.2023 13:10

„Mezi rizikové faktory, které mohou ohrožovat správnou funkci ledvin, patří vysoký krevní tlak, diabetes, kardiovaskulární onemocnění, obezita, kouření nebo rodinná anamnéza ledvinových onemocnění. V těchto případech by pacienti měli docházet na lékařské vyšetření pravidelně, kdy se provádí testy moči i krve. Pokud se onemocnění ledvin odhalí včas, mohou se pacienti vyléčit úplně nebo lze jejich omezenou funkci stabilizovat a její další pokles zpomalit,“ říká MUDr. Michaela Miarková Poljaková z nově otevřené nefrologické ambulance brandýské nemocnice.

Ledviny_clovek2.png

Špatná funkce ledvin – jak ji rozpoznat?

Náznaky zhoršování funkce ledvin jsou plíživé a často si jich lidé všimnou v době, kdy už jsou velmi omezené možnosti terapie. Na řadu pak přichází zahájení terapie dialýzou neboli očista krve přístrojem, popřípadě zvážení transplantace ledviny. Zařazení člověka k možné transplantaci ledviny je však proces, který trvá měsíce a má svá významná omezení. Mezi základní příznaky, které mohou varovat před onemocněním ledvin, patří vysoký krevní tlak, únava a celková slabost způsobená hromaděním odpadních látek v těle. Dále se nemoc může projevovat nechutenstvím, otoky, opakovanými infekcemi, zvláště močových cest nebo obtížemi s močením – např. opakované močení v noci. Když ledviny nemohou odvádět toxiny a neregulují minerály, mohou se příznaky ledvinového onemocnění projevit také na kůži – bývá suchá a nepříjemně svědivá.

Stoupající hladina močoviny přispívá k potížím, jakými jsou zapáchající dech či pachuť, které mohou vyvolávat pocity na zvracení. Při akutním selhání ledvin je kůže bledá, pacient cítí bolesti na hrudi či v kostech i svalové křeče. V tu chvíli je nezbytné začít s léčbou, která nahrazuje funkce ledvin, formou dialýzy nebo transplantace.

„Základem každé úspěšné léčby pacienta s onemocněním ledvin je přijít včas a neodkládat ji na dobu, kdy ledviny přestanou pracovat úplně. V naší nefrologické ambulanci poskytujeme komplexní péči pacientům s ledvinovými obtížemi. Staráme se o pacienty, kteří přijdou při prvních příznacích i kteří mají diagnostikovanou nemoc ledvin, případně když potřebují pravidelné kontroly po operaci. Pomáháme i v akutních případech ve spolupráci s dialyzačními středisky nebo při hledání vhodného dárce ledviny. Provádíme také vyšetření před nutnou transplantací ledvin,“ shrnuje MUDr. Miarková Poljaková.

vysetreni ledvin2.png

Nefrologické vyšetření ledvin – jak probíhá?

Nefrologická ambulance brandýské nemocnice zaštiťuje všechna potřebná vyšetření, která se odvíjí od konkrétních symptomů pacienta a jeho zdravotní anamnézy. K základnímu vyšetření patří fyzikální vyšetření pacienta, podrobné laboratorní testy z krve a moči. Vyšetření moči mohou odhalit přítomnost bílkoviny nebo krve, popř. dalších složek, které se u zdravého člověka v moči jinak nevyskytují. Lékař také probere s pacientem historii jeho obtíží, s čím se dále léčí, jaké nemoci se vyskytují u jeho příbuzných apod.  Fyzikálním vyšetřením se pak hodnotí funkce srdce a plic akontroly otoků na těle. Z obrazové diagnostiky se využívá například ultrazvuk ledvin, CT nebo MRI k identifikaci abnormalit, například cyst nebo nádorů. Měření krevního tlaku je samozřejmostí každého vyšetření.

„Vyšetření na nefrologické ambulanci se nemusí nikdo obávat. Stačí mít žádanku od praktického lékaře nebo jiného specialisty (diabetologa, kardiologa, urologa apod.), případně další zdravotnickou dokumentaci o již proběhlých vyšetřeních. Při první návštěvě s pacientem vždy důkladně projdeme jeho aktuální zdravotní stav a potíže, provedeme odběry a vyřídíme s ním případné další žádanky na důkladnější vyšetření. Stačí se k nám objednat online nebo na telefonu 326 746 506 v pracovní době ambulance. Pokud máte některé z těchto zmíněných příznaků či si nejste jisti svou funkcí ledvin, pak není vhodné dále odkládat toto vyšetření. Často se pak setkáváme s vážnými komplikacemi,dodává MUDr. Michaela Miarková Poljaková z nové nefrologické ambulance brandýské nemocnice.