Odhalil vám lékař onemocnění ledvin? Z nefrologických vyšetření nemusíte mít obavy

Problemy s ledvinami.png

Preventivní prohlídky u praktického lékaře mohou poukázat na řadu zdravotních potíží, o kterých ani nevíme. Během nich kontroluje praktický lékař mimo jiné také ledviny. U onemocnění ledvin přitom v raném stadiu ani nemusíte tušit, že začínají vypovídat službu. Máte-li pochybnosti o správné funkci ledvin, není na co čekat. Nefrologická vyšetření odhalí vše potřebné.

15.2.2024 00:02

Problemy s ledvinami 2.png

K prvním výraznějším příznakům, které mohou odkazovat na obtíže s ledvinami patří vysoký krevní tlak, únava a celková slabost vyvolaná střádáním odpadních látek v těle. Mezi další projevy onemocnění řadíme například otoky nohou či obličeje, pachuť v ústech nebo obtíže s močením. Když ledviny nemohou odvádět toxiny a neregulují minerály, mohou se příznaky ledvinového onemocnění projevit také na kůži – bývá suchá a nepříjemně svědivá.

K faktorům, které zvyšují riziko onemocnění ledvin, patří cukrovka, obezita, kouření, nadměrná konzumace alkoholu nebo užívání konkrétních léků. V těchto případech jsou doporučeny kontroly ledvin pravidelně. Platí to i v případě genetických predispozic k ledvinovým onemocněním. Ve zvýšeném množství mohou být škodlivé i běžně dostupné léky na bolest, jako jsou paracetamol, aspirin nebo ibuprofen,“ upřesňuje MUDr. Miarková Poljaková z nefrologické ambulance brandýské nemocnice.

Co je součástí nefrologického vyšetření?

První kontrolu ledvin většinou provádí praktický lékař jako součást preventivní prohlídky lehkým bouchnutím do zad. V případě ledvinových kamenů nebo infekce byste v tuto chvíli pocítili bolest. Lékař také může provést fyzické vyšetření včetně poslechu srdce a plic, kontroly tlaku krve a kontroly otoků na těle. Pro vyloučení nebo odhalení míry poškození ledvin se provádí laboratorní testy prostřednictvím rozboru krve a moči. Výsledky pak zohledňují hladinu kreatininu v krvi, nález bílkovin v moči či jiné anomálie, které by byly varovným signálem poškození ledvin. Posledním typem vyšetření je také využití obrazové diagnostiky. Patří sem ultrazvukové vyšetření, které poskytuje obraz struktury a velikosti ledvin a pomáhá odhalit například cysty nebo ledvinové kameny.  K detailnějšímu zobrazení se využívá počítačová tomografie nebo magnetická rezonance.

Nefrologicke vyšetřeni .png

Lze přijít na nefrologickou ambulanci bez předchozí návštěvy praktického lékaře?

Na nefrologickou ambulanci je nutné mít vždy žádanku od ošetřujícího lékaře, ať už praktického nebo od jiného specialisty, například diabetologa, kardiologa či urologa. První vyšetření je vždy komplexní. Jeho součástí je vstupní pohovor a vyšetření, během něhož se s pacientem proberou konkrétní symptomy a jeho zdravotní anamnéza. Navazují první odběry a případné žádanky na další vyšetření.

Na naší ambulanci můžeme přijímat pouze pacienty s žádankou od lékaře, který indikoval nefrologické vyšetření. Obecně pečujeme o pacienty všech typů obtíží – od začínajících příznaků, přes již diagnostikovaná onemocnění, až po průběžné pooperační kontroly," říká MUDr. Miarková Poljaková a pokračuje:

„Když k nám přijde pacient poprvé, je dobré, aby měl také u sebe seznam léků, které užívá a základní zdravotnickou dokumentaci, například zprávu od internisty. Pokud se pacient léčí s cukrovkou, vyžadujeme i kartu diabetika. V případě, že v minulosti navštívil jiného nefrologa, je dobré mít i jeho zprávu s sebou. Velkou výhodou návštěvy naší ambulance je možnost objednání se on-line prostřednictvím našeho rezervačního systému. Stejně jako u jiných zdravotních komplikací doporučujeme našim pacientům řešit své obtíže včas. Jedině tak mohou předejít vážným obtížím. Strach z vyšetření není v tomto případě vůbec na místě,“ uzavírá MUDr. Miarková Poljaková.

Kromě on-line rezervace termínu je možné objednat se na nefrologickou ambulanci také telefonicky na čísle 326 746 506 v pracovní době ambulance.