Neztrácejte týdny čekáním na CT vyšetření, v naší nemocnici ho zajistíme rychle

RV1_6493_Jak probiha CT vysetreni.jpg

Včasné zajištění CT vyšetření může hrát klíčovou roli při diagnostice řady onemocnění zejména u pacientů s onkologickými onemocněními, cévními chorobami nebo akutními záněty. Potřebujete CT vyšetření co nejdříve, ale všude vám nabízí termín za několik týdnů či měsíců? Na radiodiagnostickém oddělení nemocnice Brandýs nad Labem najdete vhodný termín CT vyšetření téměř ihned, objednat se můžete jednoduše on-line.

30.10.2023 13:10

RV1_6551.jpg

Řada regionů v České republice včetně Prahy dlouhodobě bojuje s vysokou obsazeností termínů na CT vyšetření (neboli počítačové tomografie) a s čekacími lhůtami v řádu týdnů až měsíců. CT vyšetření je přitom pro včasnou diagnostiku mnoha onemocnění nezbytně nutné.

Radiodiagnostické oddělení v brandýské nemocnici je vybaveno moderním CT skenerem, který umožňuje rychlou a přesnou diagnostiku. Co je pro pacienty nejzásadnější je fakt, že na CT vyšetření poskytujeme krátké čekací lhůty, které jim umožní co nejrychlejší návrat k normálnímu způsobu života. Včasná diagnostika je navíc u mnoha diagnóz klíčová. Oddělení je vedené zkušenými radiology a je podporováno moderní technologií, která umožňuje poskytovat vysokou úroveň diagnostických služeb,“ upřesňuje MUDr. Karolína Kostrhunová, vedoucí lékařka radiodiagnostického oddělení nemocnice Brandýs nad Labem.

nemocnici Brandýs nad Labem se mohou pacienti objednat ve velmi krátké době z pohodlí domova on-line. Pacient si sám jednoduše vybere termín, který mu nejvíce vyhovuje. CT vyšetření lze objednat standardně také telefonicky, a to na mobilu 720 051 119.

RV1_6584.jpg

Co odhalí CT?

CT vyšetření se využívá například pro odhalení akutních i chronických změn na plicích, pro které je běžné rentgenové vyšetření nedostatečné. Tato metoda je dále vhodná i pro vyšetření mozku, páteře, krku, a dalších částí těla, u kterých je potřeba zobrazit mnohem přesněji jednotlivé orgány.

Jak probíhá CT vyšetření?

CT vyšetření není časově náročné, trvá standardně do 10 až 15 minut. Pro samotné vyšetření je nutné mít vždy žádanku od praktického lékaře. Jde o neinvazivní a bezbolestnou metodu, která využívá rentgenového záření k vytvoření detailních 3D obrazů orgánů a tkání v těle.

Samotný CT přístroj pracuje s rentgenovým zářením podobně jako běžný RTG přístroj, na rozdíl od něj však zdroj záření rotuje okolo těla pacienta. „Díky tomu je pacient ozařován postupně z různých úhlů a výsledkem jsou podrobné obrazy vrstev těla, které umožňují zobrazit mnohem přesněji jednotlivé orgány v různých odstínech šedi, a na základě toho hodnotit jejich strukturu, prokrvení a případné patologické stavy,“ vysvětluje MUDr. Karolína Kostrhunová, vedoucí lékařka radiodiagnostického oddělení nemocnice Brandýs nad Labem.

Jak dlouho se čeká na výsledky z CT?

Bezprostředně po skončení vyšetření se pacient může ihned vrátit k normálnímu dennímu režimu. V případě plánovaných neakutních vyšetření je lhůta pro zhotovení popisu přibližně tři pracovní dny.  U akutních případů je nález k dispozici ihned.

„Pořízení nového CT přístroje bylo součástí celkové renovace prostor radiologického oddělení v naší nemocnici, která proběhla v loňském roce. Spolu s tím byl i přes všeobecný nedostatek pracovní síly ve zdravotnictví posílen jak tým lékařů, tak i radiologických asistentů. Pacientům se tak dostane té nejlepší péče v opravdu brzkém termínu od doby, kdy zjistí, že CT vyšetření potřebují,“ uzavírá MUDr. Karolína Kostrhunová z nemocnice Brandýs nad Labem.