Jaký je rozdíl mezi RTG a CT vyšetřením? Co je to vyšetření s kontrastní látkou a proč se jí nebát?

RV1_6596.jpg

Rentgenové (RTG) vyšetření je jednou ze základních diagnostických metod. Funguje na bázi rentgenového záření, které dokáže pronikat hmotou. Rentgenologie je cenným nástrojem pro diagnostiku různých onemocnění a poranění, a to od zlomenin až po vážnější stavy, jako jsou například nádory. Jak se ale liší CT vyšetření od klasického rentgenového? A kdy vás lékař pošle na vyšetření s kontrastní látkou, a jak to probíhá?

8.8.2023 14:08

rtg.png

Jak funguje rentgen?

Rentgenové vyšetření je zobrazovací metoda, která se využívá zejména v lékařství, kde slouží k diagnostice široké škály stavů. Přístroj využívá rentgenového záření, které umožňuje pořízení RTG snímků kostí a měkkých tkání. Nejčastěji se pak využívá k vyšetření zlomených kostí, ale i jiných zdravotních problémů, od zápalu plic až po rakovinu prsu.

RTG záření je elektromagnetické vlnění s krátkou vlnovou délkou a svůj název získalo podle svého objevitele, německého fyzika Wilhelma Conrada Röntgena. Toto záření se generuje ve speciální lampě nazývané rentgenka, která je součástí RTG přístroje. Záření proniká živou hmotou a při průchodu pacientem se oslabuje v závislosti na tloušťce a hustotě prozařované tkáně. Oslabené záření je zachyceno a zobrazí se jako RTG obraz. „Rentgenové záření je ionizující, což znamená, že při dlouhodobém působení může poškozovat tkáně. Nicméně při běžném RTG a CT vyšetření nedochází k významnému zatížení pacienta - vyšetření je rychlé, neinvazivní a bezbolestné,“ říká MUDr. Karolína Kostrhunová, vedoucí radiodiagnostického oddělení Nemocnice Brandýs nad Labem.

Průběh RTG vyšetření

RTG vyšetření může být prováděno buď klasicky nebo s kontrastní látkou. Klasické RTG vyšetření se používá k zobrazení požadovaných oblastí bez předchozí přípravy pacienta a trvá zpravidla pár minut. Výsledný snímek je zobrazen černobíle. Tato metoda se často využívá v ortopedii, chirurgii a interních oborech, například při úrazech, bolestech břicha nebo běžném snímkování plic.

Vyšetření s kontrastní látkou se používá k lepšímu zobrazení struktur, které by nebyly viditelné na klasickém snímku. Je využíváno pro detailnější zobrazení průběhu cév a dutých orgánů. Před samotným provedením RTG snímků je pacientovi podána kontrastní látka. Nejčastěji se jedná o jódovou kontrastní látku, která se aplikuje nitrožilně (např. při vyšetření žil dolních končetin, nebo u vyšetření tepen při angiografii). Pokud je pacient hospitalizovaný, a vyhovující kanylu již má zavedenou z oddělení, je použita tato stávající. Poté pacient zaujme určitou polohu a pořizují se série RTG snímků vyšetřované oblasti.

20220727_144549.jpg

Jaké jsou výhody CT vyšetření?

CT vyšetření využívá rentgenového záření k vytvoření detailních obrazů orgánů a tkání v těle a stejně jako RTG vyšetření je neinvazivní a zcela bezbolestné. CT přístroj pracuje s rentgenovým zářením podobně jako běžný RTG přístroj, na rozdíl od něj však zdroj záření rotuje okolo těla pacienta. Pacient je tak ozařován postupně z různých úhlů a výsledkem jsou podrobnější obrazy vrstev těla, které umožňují lépe zobrazit jednotlivé orgány v různých odstínech šedi. Díky tomu lze hodnotit jak jejich strukturu, tak i prokrvení a případné patologické stavy. 

 

ct kontrast.png

CT vyšetření s kontrastní látkou

V některých indikacích je potřebné nitrožilní podání jodové kontrastní látky, k čemuž je nutné zhotovit žilní vstup. Kontrastní látka se používá k vylepšení vizualizace určitých struktur nebo orgánů v těle pacienta. Typicky pak v následujících případech:

  • Zvýraznění cév: Kontrastní látka se často používá k zvýraznění cévního systému, například při vyšetření cév mozku, plic, tepen dolních končetin nebo ledvin. Tímto způsobem lékaři mohou identifikovat možné zúžení, rozšíření nebo abnormality v cévách.
  • Detekce nádorů: Kontrastní látka může také pomoci při detekci a charakterizaci nádorů. Nádory mají tendenci akumulovat kontrastní látku větší měrou než okolní tkáň, což je zvýrazňuje na CT obrazu. To nám může pomoci při posouzení velikosti, umístění a rozsahu nádoru.
  • Hodnocení orgánů: Kontrastní látka může být také užitečná při vyšetření určitých vnitřních orgánů, jako jsou játra, slezina, ledviny nebo slinivka břišní. Pomocí kontrastní látky mohou lékaři lépe posoudit změny ve struktuře nebo funkci těchto orgánů.
  • Identifikace infekcí a zánětů: Kontrastní látka může pomoci při identifikaci infekcí a zánětlivých procesů v těle. Záněty obvykle způsobují zvýšenou propustnost a špatnou funkci cévní stěny, což umožňuje kontrastní látce proniknout do postižené oblasti a vytvořit zvýšený signál na CT obrazech.

Ne u každého CT vyšetření je nezbytné kontrastní látku podat.  O nezbytnosti podání kontrastní látky rozhodně vždy lékař - radiodiagnostik.

„Protože je pro nás pohodlí pacientů prioritou, pořídili jsme aplikátor kontrastní látky, který obsahuje topný panel. Ten kontrastní látku předehřívá, díky čemuž je aplikace pro pacienty mnohem komfortnější,” doplňuje vedoucí lékařka radiodiagnostického oddělení MUDr. Karolína Kostrhunová.

RV1_6565.jpg

Jak se objednat na CT vyšetření?

Máte-li žádanku na radiologické, ultrazvukové nebo CT vyšetření, brandýská nemocnice nabízí proklientský přístup a velmi krátké čekací lhůty, které pacientům díky včasné diagnostice umožní rychlejší návrat k normálnímu životu. 

Objednávat se lze buď standardně telefonicky, a to na tel. č. 720 051 119, nebo online – jednoduše si vyberte termín, který vám nejvíce vyhovuje.