Jak dlouho trvá CT vyšetření?

RV1_6517.jpg

Počítačová tomografie (známá též jako CT) využívá technologii rentgenu (RTG), která je již od svého vzniku jednou ze základních diagnostických metod. Rentgenová metoda pracuje s tzv. rentgenovým zářením, které má schopnost pronikat hmotou. Rentgenologie se využívá k diagnostice různých nemocí a úrazů, od zlomenin až po vážnější stavy, včetně nádorů a srdečních onemocnění.

25.8.2023 11:08

CT vyšetření je tak variací základního rentgenového zobrazení, které je zvláště vhodné pro detekci akutních i chronických plicních změn, pro které standardní rentgenové vyšetření nemusí být dostatečné. Tato metoda je také vhodná pro detailní zobrazení mozku, páteře a dalších částí těla, kde je potřeba zobrazit jednotlivé orgány s větší přesností.

RV1_6584.jpg

Jak funguje CT

CT přístroj se skládá z kruhového otvoru a posuvného stolu.  Součástí přístroje je rentgenka (tedy zvláštní elektronka, která produkuje rentgenové záření) a systém detektorů na protilehlé straně. Při vyšetření se stůl s pacientem pomalu posouvá dovnitř tohoto otvoru a systém rentgenky a detektorů velmi rychle rotuje kolem celého těla pacienta. Rentgenka vysílá tenký paprsek rentgenového záření, který prochází tělem, a toto záření je v různé intenzitě absorbováno tkáněmi, jako jsou svaly, kosti a vnitřní orgány. Hustějšími strukturami, jako jsou třeba kosti je však absorbováno silněji.

Detektory zachytávají záření, které prošlo pacientovým tělem, a měří intenzitu prošlého záření a přeměňují ji na elektrické signály. Tyto signály jsou pak zpracovány výkonným počítačem pomocí složitých matematických algoritmů a výsledkem je sada obrazových řezů nebo 3D modelů zkoumané oblasti. „Během vyšetření je pacient vystaven minimálnímu množství ionizujícího záření, které je bezpečné pro většinu pacientů. Zvýšená opatrnost je ale na místě v případě těhotných žen,“ říká vedoucí lékařka radiodiagnostického oddělení MUDr. Karolina Kostrhunová.

Jak dlouho trvá a jak probíhá CT vyšetření?

Samotné CT vyšetření není časově náročné, trvá standardně zhruba 10 až 15 minut. Pacient je zpravidla požádán o vysvlečení do spodního prádla, většina vyšetření se pak provádí vleže na zádech s nataženýma rukama za hlavou. Pacient by při něm měl ležet v klidu a nehýbat se. Vyšetřovací stůl pak s pacientem opakovaně projíždí CT přístrojem.

U některých vyšetření je potřebné nitrožilní podání jodové kontrastní látky, k čemuž je nutné zhotovit žilní vstup. Pokud je pacient hospitalizovaný a vyhovující kanylu již má zavedenou z oddělení, je použita tato stávající. „Protože je pro nás pohodlí pacientů prioritou, pořídili jsme aplikátor kontrastní látky, který obsahuje topný panel. Ten kontrastní látku předehřívá, díky čemuž je aplikace pro pacienty mnohem komfortnější,” doplňuje vedoucí lékařka radiodiagnostického oddělení.

Po skončení vyšetření se pacient může ihned vrátit k normálnímu dennímu režimu. V případě aplikace kontrastní látky je doporučeno, aby pacient počkal dalších 30minut v čekárně se zavedenou kanylou pro případ pozdních komplikací. Poté je kanyla odstraněna a pacient se může bez omezení vrátit k běžném denním programu.  Po zbytek dne doporučujeme dodržovat dostatečný pitný režim, aby se urychlilo vyloučení kontrastní látky z těla.

RV1_6574.jpg

Jak se připravit na CT vyšetření?

U klasického CT snímkování obvykle není potřeba žádná speciální příprava. Pokud však budete indikováni k vyšetření s kontrastní látkou, budete informováni o konkrétních pokynech, které je třeba dodržet. Tyto pokyny se mohou lišit v závislosti na konkrétní oblasti, která bude vyšetřována. Obecně platí, že je důležité proceduru provést na lačný žaludek. To znamená, že byste neměli jíst zhruba 5 hodin před vyšetřením. Během této doby je však povoleno pít neperlivou vodu a užívat nezbytné léky.

Jak se objednat na CT vyšetření?

Máte-li žádanku na radiologické, ultrazvukové nebo CT vyšetření, brandýská nemocnice nabízí proklientský přístup a velmi krátké čekací lhůty, které pacientům díky včasné diagnostice umožní rychlejší návrat k normálnímu životu. 

Objednávat se lze buď standardně telefonicky, a to na tel. č. 720 051 119, nebo online – jednoduše si vyberte termín, který vám nejvíce vyhovuje.