Estetická dermatologie: Jak řešit hyperpigmentaci či jizvy v obličeji?

hyperpigmentace 2.png

Z estetického hlediska je velmi častým kožním problémem tvorba pigmentových skvrn či jizviček, které vznikají po výrazném akné nebo vymáčknutí pupínků. Jaká kosmetická ošetření v tomto případě pomohou?

5.10.2023 14:10

Hyperpigmentace 4.png

Přirozené stárnutí kůže, nadměrné slunění či hormonální změny mohou zpomalit regeneraci pokožky a způsobit akumulaci pigmentu. Objevují se tak pigmentové skvrny, které vznikají zvýšenou či nedostatečnou produkcí melaninu. Na obličeji i jiných partiích se ukážou místa, které se od zbytku pokožky liší tónem a přirozeným zbarvením.

„Pigmentové skvrny na obličeji jsou často přirozenou reakcí kůže na zánět nebo poškození. Jakmile se kůže začne znovu se regenerovat, její struktura se mění, což vede k vytvoření tmavého flíčku. Některé pigmentové skvrny postupně vyblednou a zmizí, tento proces však může trvat několik týdnů nebo i měsíců. Na druhé straně, jizvičky se objeví po výraznějším poškození pleti. Na rozdíl od pigmentových skvrn mají tendenci nezanikat. Je proto důležité ošetřovat takto poškozenou kůži správně a ideálně vše konzultovat s dermatologem, který doporučí vhodné léčebné postupy,“ upřesňuje MUDr. Alena Černá z estetické dermatologie brandýské nemocnice.

Jizvy a hyperpigmentace: Řešení nabízí moderní metody mikrojehlování, CO2 laser či chemický peeling

Mezi ženami, které bojují s hyperpigmentací či jizvami, roste popularita u metody tzv. mikrojehlování. K tomu je využíván moderní nástroj dermaroller, jehož malé jehly se vpichují do kůže a vytvářejí mikroskopické dírky. Tento proces stimuluje tělo k produkci kolagenu a elastinu, což jsou bílkoviny potřebné pro zdraví a pružnost pokožky. „Mikrojehlování působí efektivně na zlepšení textury a tónu pokožky. Zvyšuje navíc schopnost pokožky absorbovat účinné látky v kosmetických přípravcích. Provádí se většinou třikrát za rok v průběhu jednoho měsíce. Výhodou je, že v sobě kombinuje i povrchový peeling,“ shrnuje MUDr. Černá z estetické dermatologie.

Osetreni pigmentovych skvrn 2.png

V případě ošetření pigmentových skvrn a jizev se doporučuje také tzv. laserový resurfacing. Tento kosmetický zákrok využívá speciálního CO2 laseru k odstranění poškozených nebo starých buněk. „CO2 laser vysílá krátké pulzy silného světla, které pronikají hluboko do kůže. Voda v pokožce se postupně odpaří a tím se odstraní poškozené nebo staré buňky. Nastartuje se tím proces tvorby nového kolagenu, který dodává pleti potřebný impuls pro dosažení méně vrásčité pokožky,“ dodává MUDr. Černá. Tento zákrok pomáhá sjednocení tónu pleti, zpevnění pokožky či zmírnění poklesu obličeje vlivem gravitace. Výsledky se začínají projevovat v řádu týdnů, kdy pokožka začne vypadat zdravější a mladistvější.

K rozjasnění pigmentových skvrn se využívá metoda chemického peelingu. Během tohoto procesu jsou hlavními aktivními složkami ovocné kyseliny, známé pro své exfoliační vlastnosti. Dokážou odstraňovat odumřelé buňky z povrchu pokožky, stimulovat tvorbu nových buněk a podporovat produkci kolagenu a elastinu. Mezi typické ovocné kyseliny, které se u této procedury využívají, patří například kyselina citronová, jablečná, vinná, mléčná nebo glykolová. Přidává se také kyselina mandlová.

hyperpigmentace v mlze 2.png

„Výběr konkrétního kosmetického zákroku v případě odstranění či zmírnění pigmentových skvrn i jizev vždy důkladně s klientem konzultujeme. Ať už jeho průběh, očekávaný efekt nebo způsob, jakým pokožku chránit bezprostředně po ošetření. Všechny procedury provádíme s pomocí špičkových moderních přístrojů, které nám dopomáhají k tomu poskytovat kvalitní odbornou péči o pleť. Stačí se svěřit do našich rukou,“ uzavírá MUDr. Alena Černá z estetické dermatologie brandýské nemocnice.