Estetická dermatologie: Botox a další kosmetické procedury pro mladistvý vzhled

Pece o plet pred zrcadlem 2.png

Kdo by nechtěl udržet si svěží a přirozený vzhled pleti i po dosažení středního věku. Proces stárnutí, kdy naše pleť ztrácí svou původní sílu, kvalitu a elasticitu, nejde zastavit. Správnou a pravidelnou péčí, dobrou životosprávou i profesionálním ošetřením ho však můžeme alespoň viditelně zpomalit. Jakým směrem se v oblasti odstranění či zmírnění vrásek na obličeji vydat?

27.9.2023 11:09

Aplikace kyseliny hyaluronove 2.png

Účinná redukce vrásek s aplikací kyseliny hyaluronové nebo botoxu

U zralejší pleti, kdy se přistupuje k redukci či korekci hlubších a hlubokých vrásek, přináší viditelný efekt cílená aplikace kyseliny hyaluronové nebo botoxu. Kyselina hyaluronová pomáhá udržovat hydrataci a pružnost pleti díky své schopnosti vázat vodu. Syntetická verze této kyseliny se používá v kosmetických procedurách jako výplňový materiál, protože nevyvolává alergické reakce.

„Výplně kyseliny hyaluronové nejčastěji používáme na oblast rtů, tváří, vrásek kolem úst a nosu. To v konečném výsledku dodává pokožce hladší a mladší vzhled. Dobré výsledky při aplikaci této výplně zaznamenáváme i u redukce tmavých kruhů nebo "vaků" pod očima. Do tváře se většinou aplikuje jednou za devět až dvanáct měsíců,“ přibližuje MUDr. Alena Černá z estetické dermatologie brandýské nemocnice.

Botox se oproti hyaluronové terapii vyznačuje tím, že nejenom působí na vymizení vrásek, ale zabraňuje jejich dalšímu vzniku či výraznějšímu prohlubování. Botulotoxin je neurotoxický protein, který v malých dávkách působí paralyzaci svalů a aplikuje se ve velmi zředěném množství injekčně přímo do svalů obličeje. „Pokud se aplikace botoxu svěří do rukou zkušeného odborníka, lze dosáhnout velice přirozeného výsledku mladistvého vzhledu, aniž by si Vaše okolí jakéhokoli zákroku všimlo. První viditelné výsledky se dostavují již v řádu dnů a efekt hladké pokožky může vydržet až po dobu šesti měsíců,“ upřesňuje MUDr. Černá.  

Botox plet 2.png

Nitkový lifting – aplikace mezenchymálních nití

Aplikace mezenchymálních nití neboli tzv. nitkový lifting je velice účinnou metodou na vypnutí a vyhlazení ochablé pleti. Tato technika využívá speciálních absorbovatelných nití vyrobených z polymléčné kyseliny, které zpevňují pokožku zespodu a po určité době se v těle přirozeně rozloží. Svými malými hroty tyto nitě zachycují kůži a vytáhnou ji do správné polohy. Jejich hlavní úlohou je také napomoci nové tvorbě kolagenu, který po vstřebání nití nově vzniká a udržuje pokožku elastickou. Nitkový lifting se například doporučuje u klientů, kteří mají velmi jemnou pokožku.

 

Řada metod, které jsou v estetické kosmetice velmi efektivní, se provádí v lokální anestezii. To se týká i aplikace mezenchymálních nití. „Lokální anestezie při estetických zákrocích není nic, čeho by se klienti měli obávat. Přistupujme k ní v případě mírně invazivních zákroků, jejichž aplikace může být bolestivější. Abychom zajistili maximální komfort našich klientů, bolest tak minimalizujeme a po ukončení zákroku se klienti běžně navrací do svých každodenních aktivit,“ dodává MUDr. Černá.

Vyziva pleti 2.png

„Procedur, které efektivně působí na snížení či vyhlazení vrásek, nabízíme na našem oddělení řadu. S každým klientem detailně konzultujeme vhodnost dané procedury v jejich konkrétním případě. U vybraného omlazovacího zákroku se pak zaměřujeme nejenom na očekávané výsledky, ale procházíme s klienty i náročnost a četnost aplikace, případné vedlejší účinky či dodržování určitých pravidel po aplikaci kosmetické procedury. Stačí se objednat,“ shrnuje MUDr. Alena Černá z estetické dermatologie brandýské nemocnice.