Trpíte chrápáním, chronickým kašlem nebo chrapotem? Může se jednat o jícnový reflux

reflux.png

Pokud člověk trpí poměrně běžnými projevy, mezi něž patří například chrápání a chrapot nebo zahleněnost, pocit knedlíku v krku nebo chronický kašel, může to poukazovat na další onemocnění. Není proto radno tyto příznaky podceňovat a návštěva lékaře je více než na místě. Pro mnohé pak může být překvapením, že výše popsané příznaky mohou být projevem jícnového refluxu.

28.5.2020 16:05

Pokud některými z výše popsaných příznaků pacienti trpí, měli by se nejprve objednat na vyšetření k otorhinolaryngologovi (ORL), který je teprve v případě podezření na onemocnění jícnu pošle k vyšetření na oddělení gastroenterologie. „Pacienti mívají tendence tyto příznaky ignorovat, jelikož je v běžném životě neomezují natolik, aby je museli nevyhnutelně řešit. O to horší pak ale mohou být následky případného neléčeného refluxu žaludku,“ říká MUDr. Pavla Adamcová z gastroenterologické ambulance Nemocnice Brandýs nad Labem.

Co je to to jícnový reflux a jak se projevuje? Jedná se o zpětný tok žaludečních šťáv ze žaludku do jícnu, kde pak dochází k dráždění sliznice jícnu. Mezi základní projevy choroby patří pálení žáhy, bolesti v oblasti žaludku a dolní části jícnu, žaludeční šťávy v ústech, kašel, chraptění a průduškové nebo plicní komplikace. Tyto příznaky není radno podceňovat, jelikož neléčená choroba může zhoršovat stav jícnu a postupně tak vést k zánětům, vzniku vředů jícnu, jeho krvácení či zúžení, a zvýšit tak riziko vzniku zhoubného bujení.

Základním vyšetřením při podezření na refluxní chorobu je gastroskopie, od které se dále odvíjí terapeutický a eventuálně další diagnostický postup. Gastroskopie je vyšetřovací metoda, která využívá optického přístroje k vyšetření horní části zažívacího traktu- jícnu, žaludku a horní části dvanáctníku.

V případě, že se prokáže refluxní choroba jícnu, lékař ve většině případů doporučí pacientovi konzervativní způsob léčby. Ta spočívá v restriktivní dietě, která zakazuje tučná jídla, koření, česnek a cibuli, čerstvé pečivo, sladkosti, nápoje obsahující kofein a taurin, alkohol a tabák. Nutná je i zdravá životospráva a další režimová opatření, jako je omezení poloh, při kterých se může obsah žaludku samospádem vracet do jícnu (diagnostikovaní by tak měli po jídle setrvat ve vzpřímené poloze, spát v polosedě a omezit zvedání těžkých břemen). Pacientům se zároveň podávají léky podporující peristaltiku střev a léky na snižování agresivity žaludečních šťáv.

Pacienti, u kterých není konzervativní léčbou dosaženo kýženého efektu, mohou podstoupit léčbu chirurgickou, která probíhá v celkové narkóze a není tak vhodná pro každého. Léčba spočívá v operativním vytvoření řasy na žaludku, která je přišita kolem jícnu a funguje jako jednosměrný ventil. Cílem tohoto zákroku je obnovení antireflexního mechanismu mezi jícnem a žaludkem.

Nemocnice Brandýs nad Labem disponuje specializovanými pracovišti, která všechna výše popsaná vyšetření provádějí, od ORL, kde mohou potvrdit nebo vyloučit onemocnění horních cest dýchacích, až po gastroenterologickou ambulanci, kam může být pacient v případě podezření na reflux jícnu doporučen. Součástí ambulance je také gastro-poradna, kam mohou docházet pacienti s komplexnějšími a chronickými problémy.