Trápí vás časté zažívací obtíže? Pokud nepomáhá změna stravovacích návyků nebo životosprávy, může jít o chronické onemocnění

Travicí obtize.png

Trávení je klíčovým faktorem pro naše fyzické i duševní zdraví. Zažívací obtíže zahrnují velmi širokou škálu problémů v různých částech našeho trávicího ústrojí. Pokud se vracejí příliš často nebo přetrvávají déle než několik týdnů, neměla by se návštěva gastroenterologa dlouho odkládat. Může se jednat o závažnější problém, který vyloučí až odborné testy a vyšetření.

7.2.2024 00:02

Vrací se vám pálení žáhy, průjem či zácpy pravidelně? V případech, kdy omezení jídelníčku i způsob stravování vašemu trávení neulevuje, by měla  přijít na řadu odborná pomoc. „V prevenci vážnějších poruch trávícího traktu hraje důležitou roli pravidelné posilování imunity, zdravý životní styl a dostatek spánku i pohybu. Hledáme-li příčiny našich obtíží, je třeba ohlédnout se i na genetické predispozice, psychickou pohodu a naše stravovací návyky. Při častějších trávicích potížích je dobré zaměřit se i na podporu našeho trávení doplňováním probiotik a prebiotik,“ říká MUDr. Pavla Adamcová z gastroenterologické ambulance nemocnice Brandýs nad Labem.

travici soustava 2.png

Nejčastější zažívací obtíže – horní a dolní dyspepsie

Dyspepsie je lékařským označením zažívacích obtíží. K horní dyspepsii řadíme potíže v oblasti žaludku a jícnu. V tomto případě pociťujeme pálení žáhy, plnost, pachuť v ústech či nadměrné říhání. U dolní dyspepsie hovoříme o problémech tenkého a tlustého střeva, kam patří průjem, nadměrná plynatost či zácpa. „Pokud pacienta trápí zažívací potíže nárazově, jde většinou o dietní chybu – dává si například příliš kořeněné či tučné jídlo, nadměrné porce nebo jí moc rychle. V tomto případě problémy odeznívají v řádu několika dní a není třeba to dále řešit. Když se však k zažívacím potížím přidají další projevy, jako jsou například horečnaté stavy, křeče, úbytek na váze nebo příměs krve ve stolici, měl by pacient navštívit lékaře co nejdříve. To samé platí i v případě, pokud se se zažívacími problémy potýká dlouhodobě nebo často,“ upřesňuje MUDr. Adamcová.

Průjem se kromě běžně dostupných léků řeší rehydratací a postupným přidáváním lehce stravitelných jídel i podáváním probiotik. Důležité je vyvarovat se konzumaci mléčných potravin. Průjem by však neměl přetrvávat déle než 48 hodin. U zácpy je nutné dbát na dostatečný příjem tekutin, vlákniny a také se aktivně pohybovat.

V případě nadměrné plynatosti bývá odhalení příčiny složitější. Často jde o špatné trávení problematických sacharidů, které pronikají do tlustého střeva. Pokud nepomáhá jejich krátkodobé omezení, je třeba zařazovat tyto sacharidy do jídelníčku postupně a zkoušet jejich toleranci. Řešením může být také zakoupení volně prodejných enzymů pro lepší trávení.

Onemocnění, která bez lékařské pomoci sami nevyřešíme

Chronické problémy s trávením znamenají závažnější problém. Většinou jde o dlouhodobé problémy, které je nutné konzultovat s lékařem. Prostřednictvím odborných vyšetření a laboratorních testů je nejprve třeba vyloučit přítomnost vážných nemocí, jakými jsou například Crohnova choroba, celiakie, žaludeční vředy, onemocnění slinivky, onkologická onemocnění nebo infekční nemoci, například žloutenka. Pokud výsledky testů neprokážou ani jednu z těchto variant, hledají se příčiny dále. Při dlouhodobých obtížích mohou pacienta trápit například potravinové alergie nebo syndrom dráždivého tračníku. Výrazným spouštěčem dlouhodobějších trávicích poruch bývá také stres či deprese.

Potíže naší trávicí soustavy mohou mít na svědomí také bakterie. Mezi ty nejrozšířenější patří helicobacter pylori, který způsobuje záněty sliznice a vznik žaludečních vředů. Můžeme ho mít v žaludku již od dětství. Do organismu se dostává slinami, v potravinách či vodou. Vyvolává například pálení žáhy, hořkou pachuť v ústech, bolesti v oblasti žaludku, vředy, gastritidu či rakovinu. Přítomnost této bakterie může odhalit lékař na základě odběru krve, dále pak odebráním vzorku ze stolice či testem dechu. K léčbě se využívají antibiotika.

Koloniskopie ultrazvuk.png

Endoskopická vyšetření nezbytná pro diagnostiku trávicích poruch

Gastroskopie a kolonoskopie jsou nepostradatelnými diagnostickými metodami, které pomáhají vyšetřit trávicí ústrojí. Gastroskopie slouží k vyšetření jícnu, žaludku a dvanáctníku a odhaluje změny sliznice, zánět, krvácení, vřed nebo nádor. Lékař díky ní dokáže také zhodnotit zúžení či neprůchodnost určitého úseku trávicí trubice. Kolonoskopie se zaměřuje na vyšetření tlustého střeva. Přináší reálný obraz sliznice střeva od konečníku až po konec tenkého střeva. Jejím prostřednictvím lze provádět také drobné zákroky, například odstranění polypů, zástavu krvácení nebo odběr biopsie při nálezu podezřelé tkáně.

„Zažívací potíže není dobré podceňovat. Jejich včasná diagnostika může pacientovi nejenom výrazně ulevit, ale i zachránit život. Na naší ambulanci léčíme pacienty se všemi typy onemocnění gastroenterálního původu a provádíme endoskopická vyšetření včetně endoskopického odstranění polypů či preventivních koloskopických vyšetření v rámci onkologického screeningu. I když tato vyšetření mohou být pro pacienty nepohodlná, nedoporučujeme je odkládat. Vždy se snažíme udělat maximum pro šetrnost těchto vyšetření, například výběrem vhodné znecitlivující metody, ať už celkové či lokální,“ dodává MUDr. Adamcová. 

Na gastroenterologickou ambulanci se mohou pacienti objednat telefonicky na čísle 326 746 599 nebo e-mailem na gastro@nembnl.com.