S přicházejícím létem nezapomínejte na dostatečnou ochranu pokožky. Nepodceňujete kontrolu znamének?

Kontrola znamének 1.png

Ať už se v létě aktivně vystavujete slunci nebo se déle pohybujete pod zamračeným nebem, nezapomínejte na důkladnou ochranu před sluncem. Odhalili jste nějaké podezřelé znaménko? Neberte ho na lehkou váhu a objednejte se na dermatologii.

11.6.2024 00:06

Kontrola znamének 2.png

Rakovina kůže je dlouhodobě jedním z nejrozšířenějších typů nádorových nemocnění. Kožní nádory se nejvíce se objevují na trupu, hlavě a krku. Výjimečně je však třeba kontrolovat i hůře viditelná místa jako jsou vlasy, rty, oči, nehty i uši. Důležité je nevynechat prevenci samovyšetření pokožky alespoň jedenkrát měsíčně, důsledné používání širokospektrých ochranných krémů (proti UVA a UVB záření), nošení slunečních brýlí s ověřeným UV filtrem či omezování pobytu na přímém slunci.

Jaké jsou rizikové faktory pro rozvoj onemocnění rakoviny kůže?

Kromě genetických predispozic je hlavní příčinou tohoto onemocnění nechráněný pobyt na slunci. Nebezpečí přináší i první jarní paprsky nebo pobyt ve vysoké nadmořské výšce, kde je intenzita slunečního záření vyšší.

Mezi rizikové pacienty patří muži i ženy nad 50 let se světlejší pletí a vyšší citlivostí na sluneční záření, dále všichni, kdo mají na těle zvýšený počet atypických pih nebo si všimli měnící se pigmentové skvrny. „Nejlepší prevencí je cíleně se neopalovat vůbec, nechodit do solária, úplně se vyvarovat přímému slunci v brzkých odpoledních hodinách a velice rizikové může být pro naši kůži i spálení kůže v dětství. Mazat by se měli lidé ideálně každé dvě hodiny dostatečným množstvím krému s vysokým ochranným faktorem a následně využít i hydratační krém, který pokožku po opalování zklidňuje,“ upřesňuje MUDr. Alena Černá, vedoucí dermatovenerologické ambulance brandýské nemocnice.

Kontrola znamének 3.png

Co dělat, když si všimnete podezřelého kožního znaménka?

Rakovina kůže se nejčastěji projevuje jako nově vzniklé kožní znaménko, dále znaménko, které se postupem času mění nebo se objeví ve formě skvrny podobné jizvě. Najdete-li na svém těle obdobné znaménko, není důvod hned panikařit, ale co nejdříve se obrátit na dermatologa, který provede důkladné vyšetření. „Lidé, kteří na těle mají hodně pigmentových skvrn či znamének, by měli alespoň jednou měsíčně provádět samovyšetření a jednou ročně navštívit dermatologa ke kontrole znamének. V rámci tzv. ABCDE metody mohou lidé sami doma sledovat, jak se potenciálně problematická znaménka vyvíjí – zda mění tvar, barvu či rozměr. Pokud to nastane, není nač čekat. Podaří-li se odhalit nádor v raném stádiu, je šance na vyléčení skutečně vysoká. Prevenci není dobré neustále odkládat. Ideální je přijít na kontrolu přibližně dva měsíce po ukončení slunění, na opálené pokožce se znaménka hůře vyšetřují,“ doplňuje MUDr. Černá.

Léčba kožních nádorů včetně její diagnostiky a sledování stavu je jednou z klíčových služeb dermatovenerologické ambulance brandýské nemocnice. V případě jakýchkoli pochyb o vývoji pigmentových znamének se objednejte telefonicky na čísle 326 746 622 nebo na e-mailu derma@nembnl.com.