Proč jít na infuzi vitamínu C?

proc_jit_na_infuzi.png

Vitamín C je známý pro své pozitivní účinky na lidské zdraví. Jedním z efektivních způsobů, jak získat tuto důležitou živinu, je intravenózní podání.

21.6.2023 00:06

Intravenózní podání vitaminu C přináší řadu výhod, které ho činí stále oblíbenější alternativou k perorálnímu podávání.

Jednou z hlavních výhod intravenózního podání vitaminu C je jeho vysoká biologická dostupnost. Vitamín C přímo vstoupí do krevního řečiště, což umožňuje rychlou a účinnou absorpci tělem. Na rozdíl od perorálního podání, kde je vitamin C absorbován střevy a často dochází k omezenému vstřebávání.

Další výhodou intravenózního podání je možnost podat mnohem vyšší dávky vitaminu C, než je možné při perorálním podání. To je důležité zejména v případech, kdy je potřeba rychle zvýšit hladinu vitaminu C v těle pro dosažení efektivních terapeutických účinků. Aplikace vysokých dávek vitamínu C byly zkoumány ve čtyřech kontrolovaných a pěti observačních studiích s postcovid syndromem, alergiemi a infekcemi herpes zoster. Výsledky ukazují snížení únavy a doprovodných symptomů, jako jsou poruchy spánku, depresivní symptomy, bolest a kognitivní poruchy Volbracht & Craft (2021). Další studie se již od sedmdesátých let minulého století snaží prokázat, že vysoká dávka vitamínu C má prooxidační vlastnosti a pozitivně ovlivňuje průběh léčby onkologických pacientů. Vitamín C prokazatelně zlepšuje kvalitu života a snižuje nežádoucí účinky protinádorové léčby. Cullen a spol. (2013)

Intravenózní podání vitaminu C také umožňuje přímou cestu do buněk a tkání, které ho potřebují. To může být výhodné při léčbě různých zdravotních stavů, jako jsou infekce, záněty nebo poúrazové stavy. Santos et al. (2021) ve své studii popisují Vitamin C a jeho silné antioxidační vlastnosti, které podporují imunitní systém a přispívají k boji proti volným radikálům, které mohou poškozovat buňky. Padayatty a jeho kolektiv (2003), pak vyzdvihují jeho antioxidační účinky v prevenci výskytu nemocí.

Je třeba poznamenat, že intravenózní podání vitaminu C by mělo být prováděno pod dohledem kvalifikovaného zdravotnického personálu. Při správném dávkování je však tato metoda bezpečná a má minimální vedlejší účinky.