Nenechte si omezovat život inkontinencí

Inkontinence.png

Inkontinence není tajemstvím, které bychom měli skrývat. Nechtěný únik moči je v současné době velice rozšířenou poruchou, o které se však příliš nemluví. Nejde jen o zdravotní, ale i společenský problém, který výrazně omezuje běžný život člověka. Stejně jako u každého jiného onemocnění je však třeba tento problém řešit včas a vyhledat odbornou pomoc.

14.11.2023 09:11

Inkontinence 2.png

Trápí vás únik moči a myslíte si, že je to jenom dočasný problém, který zase pomine? Přehlížíte první příznaky s tím, že si s inkontinencí poradíte sami? Říkáte si, že v pokročilém věku je to normální?  Nemusí tomu tak být. Odborníci vám usnadní a hlavně urychlí návrat do běžného života, který je díky inkontinenci značně omezován. Toto onemocnění již zdaleka není okrajovým problémem. Pacientů, kteří se potýkají s nechtěným únikem moči, je v České republice již přes milion. Převažují zejména ženy, muži však také nejsou výjimkou.

Inkontinence je velice nepříjemná a limitující v mnoha směrech. Může narušovat zaměstnání, sportování, intimní život i běžná setkání s přáteli, v pokročilejším stádiu může dojít i k sociální izolaci, kdy se lidé bojí vyjít kamkoli mimo dosah toalety. Toto onemocnění nepostihuje jenom seniory či invalidní pacienty, ale i mladší generace. Zhoršování těchto potíží bývá postupné, o to však nebezpečnější, je proto nutné přiznat si obtíže hned a nespoléhat na to, že to přejde,“ upřesňuje MUDr. Milena Mrňová, specialistka urologické ambulance nemocnice Brandýs nad Labem.

Kdy je vhodné řešit potíže s únikem moči?

Existuje řada možných příčin inkontinence. Mezi hlavní spouštěče inkontinence je ochabnutí svalů pánevního dna, které je dané přibývajícím věkem, sedavým zaměstnáním, následkem porodů, poklesem hladiny ženských hormonů v menopauze či namáhavou prací. Důležitou roli hraje také obezita či časté infekce močových cest. U mužů se inkontinence objevuje často po operaci prostaty nebo po úrazech spojených například s poraněním míchy či mozku. 

BTL_Emsella_PIC_Model_1845.jpg

Jaké jsou možnosti léčby inkontinence?

„Nejčastější typ úniku moči je takzvaná stresová inkontinence, která vzniká v reakci na náhle vzniklý tlak v dutině břišní. K úniku moči dochází v tomto případě při větší fyzické zátěži, prudkých nárazech, při kýchnutí, kašli nebo smíchu. Můžeme tomu napomoci zpevněním svalů pánevního dna a svalů svěrače. Problémem však může být, že cviky na posílení pánevního dna by se měly dělat vícekrát denně, ne každý je dokáže dělat správně a efekt se dostaví v řádu měsíců. Ke stimulaci svalů pánevního dna máme velice dobré zkušenosti s křeslem BTL Emsella™,“ uvádí MUDr. Milena Mrňová.

Osvědčené výsledky v léčbě stresové inkontinence

Unikátní křeslo Emsella je nejen certifikovaným přístrojem pro léčbu stresové inkontinence u žen i mužů jakéhokoli věku, ale i její efektivní prevencí. Jedná se o zcela bezbolestnou terapii, která stimuluje hluboké svalstvo pánevního dna a obnovuje neuromuskulární kontrolu. Díky speciálnímu designu a působení elektromagnetické stimulace svalů dojde k dosažení těch nejlepších výsledků v neinvazivní léčbě inkontinence i celkovému zpevnění středu těla.

„Nespornou výhodou je, že tato terapie je skutečně šetrná, pacient pociťuje pouze jemné brnění a kontrakce svalů pánevního dna. Ošetření probíhá ve volném oblečení a není nutné se po něm jakkoli omezovat v běžném denním režimu. U každého pacienta vždy stanovíme vhodný plán dle konkrétní diagnózy a příčin inkontinence. Ošetření trvá půl hodiny a většinou je nutné podstoupit celkem osm terapií. Pozitivní změny zpozorují pacienti již po prvních návštěvách, dále se výsledky zlepšují ještě v průběhu několika dalších týdnů. Výsledky této terapie jsou skutečně skvělé,“ dodává MUDr. Milena Mrňová, specialistka urologické ambulance.

Nejbližší možný termín konzultace a následné terapie si mohou pacienti objednat z pohodlí domova on-line prostřednictvím rezervačního systému nemocnice Brandýs nad Labem.

Autor: Tiskové oddělení