Nabízíme možnost domácího monitorování srdce s využitím mobilního telefonu

fotky holter.png

Naše nemocnice v současné době nabízí pacientům možnost domácího monitorování srdce za pomoci mobilního telefonu. Hlavní výhodou je možnost vyšetřit díky dlouhodobějšímu monitorování srdeční činnosti také pacienty s méně frekventovanými arytmiemi, které není možné běžným způsobem zachytit.

12.8.2020 16:08

Pacienti, kteří mají podezření na srdeční arytmii, mají nyní možnost podstoupit domácí monitorování srdce pomocí epizodního záznamníku. Jedná se o přenosný bezdrátový monitor EKG, který dokáže měřit a zaznamenávat srdeční činnost pacienta jako například srdeční nepravidelnosti, bušení srdce, stavy slabosti, závratě nebo synkopy a pomocí mobilního telefonu je odesílat rovnou do kardiologické ambulance. Přístroj dokáže zaznamenat nejen potíže, které pacient sám pozoruje, ale i poruchu srdečního rytmu, kterou dotyčný nevnímá a kterou může způsobit například cévní mozková příhoda.

Pacient má zároveň možnost pomocí stisknutí tlačítka zaznamenat jakékoliv subjektivní srdeční potíže, tento záznam se následně také uloží do EKG křivky. „Toto vyšetření rozhodně doporučuji všem, kteří mají pocity srdeční nepravidelnosti nebo již mají nález arytmie na EKG. Díky několikadennímu sledování srdeční činnosti nám umožňuje mnohem přesnější diagnostiku a zároveň možnost přizpůsobovat léčbu,“ říká MUDr. Martina Urbanová z interní ambulance Nemocnice Brandýs nad Labem.

Epizodní záznamník se obvykle zapůjčuje i na několik týdnů a tudíž je optimální pro pacienty, kteří mají arytmie méně frekventované a díky tomu je lze jen obtížně zachytit standardním vyšetřením. „Typická je situace, kdy pacient pocítí srdeční slabost a objedná se na vyšetření, kde ale k žádnému nálezu nedojde. Aby však bylo možné stanovit diagnózu srdeční arytmie a onemocnění poté adekvátně léčit, je nezbytné průběh poruchy zaznamenat,“ dodává MUDr. Urbanová.

Tohoto vyšetření se pacienti nemusí obávat, je potřeba se ovšem připravit na to, že po celou dobu monitorování na sobě budou mít připevněné elektrody a budou u sebe muset mít mobilní telefon, který spolu s přístrojem obdrží. Dosah mobilního telefonu je však deset metrů od přístroje, pacienti by tak neměli zaznamenat výraznější omezení. V případě zájmu o toto vyšetření se lze objednat na interní ambulanci brandýské nemocnice.