Na radiologické oddělení jsme pořídili nový přístroj na výpočetní tomografii (CT)

20220727_143844.jpg

Rozšířili jsme nabídku poskytovaných služeb o vyšetření na novém přístroji na výpočetní tomografii, známý také jako CT (computed tomography). Zakoupený CT přístroj je od firmy Siemens a nachází se v přízemí nemocnice na RTG pracovišti.

25.7.2022 17:07

„Naše nemocnice se v posledních letech snaží neustále otevírat nová oddělení nebo modernizovat ty stávající, abychom pacientům mohli poskytovat skutečně širokou paletu služeb a vyšetření na vysoké úrovni. Proto jsme se na naše radiologické oddělení rozhodli pořídit nový moderní CT přístroj. Kromě standardních vyšetření tak budeme například schopni provádět 3D rekonstrukce kostí a kloubů zejména pro potřeby našich ortopedů. Mysleli jsme ale i na pohodlí pacientů a pořídili jsme aplikátor kontrastní látky, který obsahuje topný panel. Ten kontrastní látku předehřívá, díky čemuž je aplikace pro pacienty mnohem komfortnější,” říká MUDr. Karolína Kostrhunová, vedoucí lékařka radiologického oddělení.

„Pořízení nového CT přístroje bylo součástí renovace prostor radiologického oddělení včetně ovladovny. Spolu s tím byl i přes všeobecný nedostatek pracovní síly ve zdravotnictví posílen jak tým lékařů, tak i radiologických asistentů,”  doplňuje Ing. Julie Šimková, koordinátorka renovace radiologického oddělení.

CT přístroj používá radiologickou vyšetřovací metodu, která pomocí rentgenového záření umožňuje neinvazivní zobrazení vnitřních orgánů a tkání pacientů s vysokou rozlišovací schopností. Pořízený přístroj je od firmy Siemens a umožňuje například provádět tzv. IMAR (interative Metal Artifact Reduction) rekonstrukce, díky kterým lze eliminovat artefakty z kovů a to lékaři, který vyšetření vyhodnocuje, zpřehledňuje vyšetřovanou oblast. Této metody se využívá například tehdy, má-li vyšetřovaný pacient v těle kovové dlahy, totální endoprotézu nebo stabilizaci páteře.  Přístroj také disponuje moderním cínovým filtrem, který u některých druhů vyšetření umožňuje výrazně snížit dávku radiace.

 

Spektrum poskytovaných vyšetření na CT přístroji 

CT přístroj je vhodnou vyšetřovací metodou zejména pro odhalení jak akutních, tak chronických změn na plicích, pro která je běžné RTG vyšetření nedostatečné. Mezi dalšími poskytovanými vyšetřeními jsou CT mozku (z důvodu neurologických potíží nebo po úrazu), páteře (krční, hrudní a bederní – hodnocení degenerativních, ale i poúrazových změn), krku, vedlejších dutin nosních, plic, břicha a mále pánve, kostí a kloubů (v některých indikacích), angiografie (nejčastěji plicnice a aorty). Výhledově bude do portfolia poskytovaných služeb zařazena i CT enteroklýza (vyšetření tenkého střeva) a CT kolonografie.

 

Jak vyšetření funguje?  

Jedná se o zařízení, které pracuje s rentgenovým zářením podobně jako běžný RTG přístroj, na rozdíl od něj však zdroj záření rotuje okolo těla pacienta. Díky tomu je pacient ozařován postupně z různých úhlů a výsledkem jsou podrobné obrazy vrstev těla, které umožňují zobrazit mnohem přesněji jednotlivé orgány v různých odstínech šedi, a na základě toho hodnotit jejich strukturu, prokrvení a případné patologické stavy.  

Vyšetření není časově náročné, trvá do 10 až 15 minut. V některých indikacích je potřebné nitrožilní podání jodové kontrastní látky, k čemuž je nutné zhotovit žilní vstup. Pokud je pacient hospitalizovaný, a vyhovující kanylu již má zavedenou z oddělení, je použita tato stávající. K CT vyšetření musí být pacienti indikováni lékařem, zvýšená opatrnost je pak v případě těhotných žen. Na vyšetření na CT přístroji poskytujeme krátké čekací lhůty, pacienti s žádankou se mohou objednávat telefonicky na čísle 720 051 119, v budoucnu bude možné i online objednávání. Vyšetřování ambulantních pacientů bylo zahájeno dne 25. 7. 2022.