Máte bolesti po artroskopii kolene? Nezanedbávejte rehabilitaci

Artroskopie.png

Artroskopie kolenního kloubu se využívá k diagnostice a léčbě poranění kolenního kloubu. Absolvovali jste operaci a po pár týdnech cítíte stále bolest? Může to být běžnou součástí rekonvalescence. Důležité je v rehabilitacích nepolevit a docházet na odborné konzultace, aby nedošlo k opětovnému zranění. Na co všechno se artroskopie využívá a jak dlouho po ní rehabilitovat?

18.3.2024 00:03

„Artroskopie kolenního kloubu je v současné době nejčastější endoskopickou technikou chirurgického ošetření kolenního kloubu, u kterého není potřeba přímého velkého řezu. Umožňuje nám provést důkladnou diagnostiku celého kloubního povrchu, chrupavky, vazů, menisků a kloubního pouzdra přímo na obrazovce. Jejím prostřednictvím provádíme také například plastiku předního nebo zadního zkříženého vazu, ošetření defektů chrupavek nebo odstranění kloubní výstelky a opravu menisku nebo šlach,“ shrnuje MUDr. Pavel Melicherčík, Ph.D., z oddělení chirurgie – ortopedie brandýské nemocnice.

Přestože jde v současné době o rutinní operaci, po které nemusí být pacient přes noc hospitalizován, je důležité nepodcenit ani následnou rehabilitaci.  

Artroskopie monitor.png

Kdy zvažovat artroskopii?

„Tento zákrok doporučujeme především v případech, kdy pacienta trápí bolesti kolene dlouhodobě, a tradiční léčba nepomáhá. Jde většinou o další fázi, kdy například předchozí nasazení léků, fyzioterapie, dodržování klidového režimu či aplikace injekcí v okolí kloubu neřeší jeho problém. Výhodou artroskopie je, že se pacienti většinou navrací do běžného života rychleji než po složitější otevřené operaci a riziko komplikací je v tomto případě minimální,“ upřesňuje MUDr. Melicherčík.

 

Jak se provádí artroskopie?

Artroskopie je doporučována ortopedem a provádí se v celkové anestezii malým kožním řezem přibližně o průměru jeden centimetr.  Lékař tímto zavede malou operační kameru, která umožňuje diagnostikovat problém. Celý zákrok je promítaný na obrazovku monitoru. Dle charakteru poranění vnitřní struktury kloubu může ošetření trvat několik desítek minut až hodinu. Zákrok je ukončen opětovným uzavřením drobných operačních ran stehy nebo speciálními svorkami. Pokud nejsou při pooperačním vyšetření zjištěny žádné komplikace, může pacient odejít za doprovodu rodinného příslušníka či blízkého z nemocnice domů. 

Rehabilitace po zákroku

Po artroskopii je zcela běžné pociťovat bolest kolene i lehký otok v této oblasti. Nejintenzivnější bolest bývá obvykle během prvních 48 hodin po operaci, postupně se snižuje po dobu dvou až tří týdnů, v některých případech ustává až po šesti týdnech od operace. Po diagnostickém zákroku nebo při snazší operační artroskopii je třeba šetřit operované koleno po dobu jednoho až dvou týdnů chůzí o berlích. S prvními cviky by měl pacient začít co nejdříve po poradě s ošetřujícím lékařem. Naopak řízení automobilu bývá doporučováno až s odstupem několika dnů až týdnů. Intenzivní rehabilitace probíhá většinou jeden až dva týdny, při kterých se aktivně procvičuje rozsah kolene a zatěžování stehenního svalu. Důležité je dbát také na správné nošení ortézy (je-li třeba) i správnou techniku chůze s došlapem na patu i mírným pokrčováním kolene. Dobré je i během sprchování rozproudit činnost cév střídáním teploty vody a masážemi v oblasti kolene a stehna.

Rehabilitace pro artroskopii.png

Další fáze zotavování

Celková doba rekonvalescence se odvíjí od rozsahu ošetření. Rehabilitace mohou trvat několik týdnů, spíše měsíců, aby se hybnost a svalová síla co nejrychleji obnovila. Cíleně vedenou rehabilitaci je vždy třeba konzultovat. Aby se poraněné koleno dobře zotavilo, je třeba i nadále dostatečně cvičit a posilovat do plného rozcvičení kloubu. K vhodným rehabilitačním činnostem po artroskopii řadíme chůzi, trénink na balančních podložkách, plavání či jízdu na kole. Je důležité mít na paměti, že člověk nikdy nesmí při pohybu překonávat bolest. I k tomu jsou vhodné konzultace s fyzioterapeutem. Pacienti, kteří příliš málo procvičují oblast kolene, častěji trpí bolestí a hrozí jim větší riziko opětovného zranění.

„Náš ortopedický tým je složen z expertů, kteří mají dlouholeté zkušenosti s velice širokým spektrem chirurgické i ortopedické operativy. Pokud Vás trápí bolesti kolene dlouhodobě, objednejte se na vyšetření telefonicky na lince 326 746 599. Od první návštěvy je zdraví našich pacientů prioritou,“ uzavírá MUDr. Daniel Ehrenberger, primář z oddělení chirurgie – ortopedie brandýské nemocnice.