Lékaři doporučují nečekat s návštěvou ordinace, až skončí mimořádná opatření. Čekací lhůty pak mohou být až trojnásobné.

RV1_9174.jpg

Kvůli již více než rok trvající pandemii koronaviru spousta pacientů odkládá pravidelné preventivní prohlídky, případně nechodí na akutní vyšetření z obavy případné nákazy koronavirem nebo kvůli přeplnění nemocnic. Jak ale varuje MUDr. Pavel Veselý, primář interního oddělení brandýské nemocnice, dopady takového zanedbání mohou mít fatální následky, a to jak pro zdravotnický systém, tak pro samotné pacienty.

19.4.2021 15:04

Vynechali jste v posledním roce pravidelnou preventivní prohlídku u svého zubaře, gynekologa, nebo třeba kardiologa, protože se bojíte, že se v čekárně vystavíte riziku nákazy koronavirem? Případně máte pocit, že lékaři momentálně nemají kapacity řešit nic jiného, než onemocnění Covid-19? Podle MUDr. Pavla Veselého, primáře interního oddělení brandýské nemocnice, je takové chování nebezpečné jak pro vás, tak pro ostatní, a doporučuje objednat se na odložená preventivní vyšetření co nejdříve. Po skončení mimořádných opatření se dá podle něj totiž předpokládat, že ordinace budou takovými pacienty přeplněné a čekací lhůty se mohou prodloužit až na trojnásobek obvyklé doby: „Pokud pacienti po více než rok vynechají pravidelné preventivní vyšetření, může to mít katastrofální následky – za prvé se u pacienta mohou rozvinout zdravotní problémy, které mohly být pravidelnou preventivní prohlídkou včas podchyceny, a za druhé hrozí přetížení zdravotnického systému a masivní prodloužení čekacích lhůt, a to až na trojnásobek. A to ať už kvůli přetlaku zájmu pacientů, kteří prevenci odkládali, nebo právě kvůli velkému nárůstu zdravotních komplikací, které nebyly v rámci prevence podchyceny.

 

K pobídce, aby lidé nepodceňovali prevenci, a nečekali, až skončí mimořádná opatření, se přidává i MUDr. Pavla Adamcová z oddělení gastroenterologie brandýské nemocnice: „Během pandemie jsme zaznamenali masivní pokles počtu návštěv pacientů v ordinaci, který ovšem bohužel neznamená, že by pacienti byli zdravější a ubylo zdravotních problémů- většinou se pokles týká preventivních prohlídek. Pacienti pak často vyhledají pomoc, až když pociťují významné problémy, kterým se dalo často předejít. Pacientům tak doporučujeme, aby se nebáli nákazy koronavirem, jelikož v prostorách nemocnice platí zvýšené hygienické podmínky, a objednali se na preventivní prohlídku. Čekací doby po opadnutí pandemie totiž mohou být neúměrně dlouhé.“

 

Všechny ambulance brandýské nemocnice jsou v plném provozu, pacienti si tedy nyní mohou jednoduše domluvit preventivní prohlídku s velmi krátkými čekacími lhůtami. Ke stávajícím ambulancím, jako jsou například gynekologie, kardiologie nebo gastroenterologie, jsme pro pacienty od 1. března otevřeli novou ambulanci korektivní dermatologie, a od 1. dubna i ambulanci obecné dermatovenerologie. Lékařky v obou ambulancích přijímají nové pacienty. Více informací o poskytované péči a kontakty do jednotlivých ambulancí naleznou zájemci na webových stránkách nemocnice www.nemocnicebrandys.cz