Křečové žíly nejsou jen kosmetickým problémem. Nedokážete se jich zbavit? S problémy pomůže naše cévní poradna

Krecove zily 2.png

Křečové žíly patří mezi onemocnění, která vyvolávají otoky nohou. K typickým příznakům začínajících potíží s křečovými žilami jsou noční křeče nebo pocit těžkých nohou. Komplikace spojené s tímto onemocněním mohou upozorňovat na závažnější potíže nebo i samy o sobě mohou způsobovat další zdravotní komplikace. Patříte mezi rizikové skupiny? Pokud nepomáhá běžná prevence, navštivte cévní poradnu a začněte s řešením křečových žil včas.

29.5.2024 00:05

Krecove zily.png

Onemocnění žil dolních končetin (především varixy nebo křečové žíly) není pouze kosmetickým problémem. Typicky se projevuje v podobě modrých nebo fialových map prosvítajících přes kůži. Výskyt onemocnění žil dolních končetin stoupá s věkem a je častější u žen. K jejich tvorbě často přispívá nedostatečná fyzická aktivita, dlouhodobé stání či sedavé zaměstnání, které negativně působí na krevní oběh. Dalšími rizikovými faktory bývá i těhotenství, menopauza, genetické predispozice, užívání hormonální antikoncepce či nadváha. Nejlepší prevencí je pravidelný pohyb, správná strava, relaxace nohou ve zvýšené poloze i nošení kompresních punčoch.

Onemocnění žil dolních končetin přichází plíživě. Již v počáteční fázi by pacienti měli vyhledat odbornou pomoc, aby úplně předešli tvorbě křečových žil.

„Křečové žíly většinou nebolí. Než se objeví typické vystouplé žíly, mohou pacienti pozorovat příznaky, které tento problém naznačují, například pocit těžkých nohou, neurčitou bolest i brnění v dolních končetinách či zarudnutí podél žilního systému. Již v těchto případech by měl pacient zpozornět a obrátit se na nás. Dlouhodobě neřešené křečové žíly zvyšují riziko vzniku žilních bércových vředů,“ říká MUDr. Peter Lukáč, specialista na léčbu křečových žil, který společně s MUDr. Janem Čeplem rozšířil odborný tým cévní poradny brandýské nemocnice.

Krecove_zily_3.png

Křečové žíly bychom neměli brát na lehkou váhu, protože zvyšují riziko trombózy a embolie. „Podle rozsahu křečových žil, které odhalíme v rámci vstupního vyšetření moderním ultrazvukem, doporučujeme našim pacientům další léčebný postup. Mezi ty nejčastější metody patří například téměř bezbolestná metoda sklerotizace, která napomáhá vstřebávání žil speciálním roztokem, či nitrožilní laserová operace. Provádíme také úplné odstranění vystouplých žil nebo šetrnou laserovou metodu pro odstranění příčin tvoření varixů,“ upřesňuje MUDr. Peter Lukáč.

Dle závažnosti onemocnění se v nemocnici provádí také klasické operace křečových žil.

Do cévní poradny je možné objednat se on-line prostřednictvím jednoduchého rezervačního formuláře nebo telefonicky na čísle 326 746 557.