Informace prezidenta ČLK

ČLK logo.png

Vyjádření prezidenta České lékařské komory k současné situaci

15.3.2021 11:03

Vážené kolegyně a kolegové,

   Česká republika je stále nemocí Covid-19 nejpostiženější zemí světa. Epidemii nemáme pod kontrolou a situace zůstává mimořádně vážná. Každý den umírá na covid více než 200 lidí. V nemocnicích leží 9 000 covid pozitivních pacientů, z nichž jsou dva tisíce ve vážném stavu, a navíc několik tisíc pacientů, kteří již byli po dvaceti dnech vyřazení z covidových statistik, ale kvůli jejich zdravotnímu stavu je nelze propustit.

   Na jednání tzv. Rady pro řízení nemoci Covid-19, které jsem členem, jsem 10. 3. 2021 upozornil, že současný mírný pokles počtu nově diagnostikovaných případů Covid-19 ještě nemusí znamenat zásadní zlepšování situace, je totiž vysvětlitelný poklesem počtu prováděných PCR testů. Varoval jsem před rizikem předčasného rozvolňování, které bude pravděpodobně znovu prosazovat vicepremiér Havlíček. Také jsem znovu vyzval k alespoň několik dní trvajícímu uzavření průmyslových podniků s výjimkou kritické infrastruktury. Náklady boje s epidemií by měla spravedlivě nést celá společnost. Zatímco zdravotnictví kolabuje pod náporem pacientů, kultura prakticky neexistuje, služby, které vytváří největší část HDP, měsíce nefungují, školy jsou měsíce zavřené, tak k omezení průmyslu vláda odvahu nemá. Přitom platí, že čím méně striktní protiepidemická opatření platí a čím více se porušují, tím bude epidemická krize déle trvat, tím více lidí zbytečně zemře a tím větší budou nakonec i ekonomické ztráty. Můj návrh na dočasné omezení průmyslové výroby podporu nezískal a to zejména kvůli odporu Hospodářské komory a Svazu průmyslu.

   Nezbývá nám nic jiného, než zatnout zuby a vydržet.

 

Očkování zdravotníků

  Prostřednictvím aplikace komory se k očkování přihlásilo 967 lékařů. Jejich seznam doplněný i o preferované očkovací místo jsme předali ministerstvu zdravotnictví prostřednictvím NAKIT. Protože se stále nic nedělo, upozornil jsem 4. 3. 2021 ministra zdravotnictví na skutečnost, že navzdory jeho slibům se stále část zdravotníků neměla možnost nechat očkovat. Zatím poslední ujištění, že všechno bude fungovat, jsme od Ing. Dzurily, který je ředitelem NAKIT, obdrželi v pátek 5. 3. 2021. Tak snad se už konečně všichni lékaři budou moci nechat očkovat.  Česká lékařská komora žádné vakcíny nemá, pokud bychom je mohli mít, už by všichni zájemci z řad lékařů byli dávno naočkovaní.

 

Opět spolu - kampaň na podporu očkování

   Stát do dnešního dne nedokázal spustit nějakou smysluplnou kampaň, která by vysvětlovala občanům, jak je důležité nechat se očkovat. Kolegové z nemocnice Slaný se na tu neschopnost již nemohli dívat a pod vedením MUDr. Matěje Falce, kterému tímto děkuji, svépomocí vytvořili videa vskutku profesionální kvality.

Krátká videa s názvem Opět spolu naleznete zde:

https://youtu.be/ninUbh9XhaE

https://youtu.be/FY3Ph6MLNaI

Případně zde:

Lékař vymyslel kampaň za očkování: Má to smysl, šíří se bludy, stát nezvládá - Naše zdravotnictví (nasezdravotnictvi.cz)

Prosím o sdílení a rozesílání těchto odkazů všem.

Další informace k očkování naleznete zde:

Očkování proti COVID-19 - YouTube

 

Pracovní povinnost pro zdravotníky

   Konfrontována s důsledky svého vlastního selhání Vláda ČR s účinností od 4. 3. 2021 uložila pracovní povinnost lékařům a zdravotnickým pracovníkům, kteří pracují v ambulantních zdravotnických zařízeních, v zařízeních poskytujících jednodenní péči a v lůžkových zařízeních, která neléčí pacienty s nemocí Covid-19, a to s výjimkou praktických lékařů, praktických lékařů pro děti a gynekologů, včetně jejich zaměstnanců a pracovníků v hospicích.

   Má-li mít výpomoc ambulantních zdravotníků v nemocnicích smysl, nesmí být chaotická. Ten, kdo nemá potřebnou kvalifikaci či praxi, ten by byl v nemocnici spíše na obtíž. Ambulance také tvoří první linii obrany našeho zdravotnictví. Po jejím vyklizení se pacienti neuzdraví, jen se nahrnou do beztak již přeplněných nemocnic. Každý by měl dělat to, co umí. V současnosti je nejenom práce praktických lékařů ale i většiny ambulantních specialistů nenahraditelná.

   Česká lékařská komora trvá na tom, že výpomoc musí být dobrovolná, a to navíc při zajištění plných ekonomických kompenzací pro lékařské praxe, které kvůli ní omezí provoz. Proto jsem se hned 3. 3. 2021 obrátil na hejtmany s nabídkou, že komora pomůže s organizací této výpomoci. Jsem rád, že dnes již mohu konstatovat, že hejtmani zájem o spolupráci s komorou vesměs mají a postupují v této věci citlivě.

   Nařízení pracovní povinnosti má široké právní konotace. Pracovní povinnost nelze například podle zákona o krizovém řízení nařídit osobám do 18 let a nad 62 let věku. Podrobný rozbor připravila Právní kancelář komory a naleznete jej zde:

https://www.lkcr.cz/doc/cms_library/pracovni-povinnost-pravni-konsekvence-101566.pdf

 

Léčba nemoci Covid-19

   Aktuální informace naleznete v březnovém čísle časopisu Tempus, které právě vychází. Pozornost jsme tentokrát věnovali zejména léčbě ambulantní.

ČLK > / ČLK / Aktuality / Vyšlo březnové číslo Tempus medicorum (lkcr.cz)

   Další infromace včetně videí naleznete na našem vzdělávacím portálu, případně přímo na stránkách ČLK.

Vzdělávání lékařů (vzdelavanilekaru.cz)
ČLK webcasty COVID-19 - YouTube

 

Srdíčko solidarity

   Epidemie, kterou bohužel naše země nezvládá, nebývalým způsobem vyostřila spory mezi jednotlivými skupinami občanů. Jako bychom každý mluvili jinou řečí. Jako bychom snad ani nežili ve společné zemi.

   Zdravotníci pracují již šestý měsíc nepřetržitě v nouzovém režimu. Zachraňují desítky tisíc lidských životů a snaží se tak zmírňovat katastrofální důsledky nezvládnuté epidemie.

   Kolegové Radovan Hudák a Jan Přáda přišli s nápadem, jak dát většině slušných lidí, kteří zdravotníky podporují, možnost, aby tuto svoji podporu a důvěru veřejně vyjádřili.

Podpořte zdravotníky aspoň virtuálně. Nakreslete si na respirátor srdíčko - Naše zdravotnictví (nasezdravotnictvi.cz)

   Myšlenka je to jednoduchá. Každý, kdo podporuje zdravotníky v jejich současném boji, si namaluje na svůj respirátor malé červené srdíčko – srdíčko solidarity. Srdíčko si samozřejmě na své respirátory namalujeme i my, abychom dali najevo, že v první řadě my zdravotníci (lékaři, sestry, sanitáři, záchranáři, laboranti, lékárníci…, prostě všichni) bojujeme bok po boku společně.

   Vím, malé srdíčko je jen malé gesto. Ale právě i taková malá gesta vyjadřující velké myšlenky, cíle, ideály, emoce a odhodlání. Právě i taková gesta přispívají ke konečnému vítězství.

 

Vydržte až do finiše !

https://vimeo.com/516312227/46dea1b811

 

S kolegiálním pozdravem  

Milan Kubek