Chystáme se testovat na koronavirus, zájemci se mohou předem objednat online

Depositphotos_351698200_l-2015.jpg

Od úterý 31. března zřizujeme speciální pracoviště na testování onemocnění Covid-19. Na vyšetření se bude možné objednat online na předem daný čas, výsledek pacienti obdrží do 15 minut.

27.3.2020 17:03

Reagujeme na zvýšenou poptávku ve společnosti na testování přítomnosti koronaviru a od úterý 31. března zřizujeme venkovní zdravotnický stan, kde se zájemci mohou nechat otestovat. Pro tyto účely nemocnice na svých webových stránkách připravuje také online systém, kde se pacienti mohou objednat na předem daný čas, a kde bude k dispozici dotazník, který si pacient přinese vyplněný. Odpadá tak nutnost několikahodinového čekání ve frontě. Vyšetření je velmi rychlé, výsledky testovaní obdrží do 15 minut. K určení protilátek proti koronaviru používáme testovací kazety NADAL COVID-19 IgG/IgM Test, výrobce Německo, testy jsou určen pro profesionální použití. Obsahují barevnou linii, která vypovídá o správnosti provedení testu. Spolehlivost testu výrobce udává 96 %. Výsledky posuzujeme i ve spojitosti s dalšími klinickými informacemi o pacientovi a výsledky krevního obrazu a CRP, které současně odebíráme,“ říká MUDr. Karolína Havlíčková-Dostálová.

Test funguje na základě průkaznosti přítomnosti protilátek, ať už brzkých, které značí právě probíhající infekci, nebo pozdních, které se objevují u pacientů, kteří onemocnění prodělali, ale již jsou vyléčeni. Pro koho je tedy testování vhodné?  „Dle doporučení MZČR jsou k provedení testu určeni pacienti s těmito příznaky – zejména horečka nad 38° C trvající déle než 2 dny, suchý kašel a dušnost,“ dodává MUDr. Havlíčková-Dostálová.

Aby se zamezilo kontaktu potenciálně nakažených s ostatními pacienty nemocnice, vyšetření na koronavirus budou probíhat ve venkovním stanu, který bude umístěn vedle nemocnice. Cena vyšetření je 1250 Kč a není hrazena zdravotními pojišťovnami. Více informací včetně rezervačního formuláře lze nalézt na www.nemocnicebnl.cz/koronavirus-testovani.