Čeká Vás endokrinologické vyšetření? Na co se připravit?

Endokrinologicke vysetreni 3.png

Endokrinologie se zaměřuje na diagnostiku a léčbu hormonálních poruch. Mezi ty nejčastější patří onemocnění štítné žlázy. Váháte, jestli endokrinologické vyšetření není nepříjemné, a co je potřeba pro něj udělat? Při prvních obtížích se objednejte na vyšetření co nejdříve, není čeho se obávat.

12.1.2024 00:01

Endokrinologicke vysetreni 2.png

Nově otevřená endokrinologická ambulance v nemocnici Brandýs nad Labem pomáhá pacientům s širokým spektrem hormonálních poruch – například při diagnostice a léčbě poruch štítné žlázy, osteoporózy, onemocnění hypofýzy, dále například při poruchách funkcí nadledvin či menstruačního cyklu.

„Na jakékoliv vyšetření v naší endokrinologické ambulanci je třeba se předem objednat, ať už telefonicky či osobně. V případě akutních obtíží mohou pacienti zavolat na speciální linku, kde se s lékařem dohodnou individuálně na termínu návštěvy dle charakteru obtíží. Obzvlášť u vyšetření při možných problémech se štítnou žlázou není co odkládat. Vyhodnocení výsledků vyšetření bývá navíc velice rychlé, zpravidla v řádu několika dnů,“ říká MUDr. Andrea Zápotocká z endokrinologické ambulance brandýské nemocnice.

Co je třeba zařídit před endokrinologickým vyšetřením?

Před první návštěvou endokrinologické ambulance je třeba mít žádanku od praktického či jiného lékaře, který indikoval nutnost endokrinologického vyšetření. Dále přineste také základní zdravotnickou dokumentaci (například zprávu od internisty) a připravte si seznam léků, které běžně užíváte. Pokud jste navštívili endokrinologa již v minulosti, je vhodné mít také zprávu od něj. Několik dní před vstupním (a následně také i před kontrolním) vyšetřením je také třeba zajít na odběr krve s žádankou, kterou vám vystavujeme při prvním objednání v naší ambulanci. Před odběrem krve doporučujeme vynechat pití kávy či silných čajů, konzumaci alkoholu či tučných nebo velmi sladkých jídel.

Endokrinologicke vysetreni.png

Jak probíhá endokrinologické vyšetření?

Na samotné základní endokrinologické vyšetření není třeba se nijak připravovat ani se ho obávat.  Skládá z podrobné fyzikální a rodinné anamnézy a laboratorního vyšetření. Lékař v průběhu vyšetření měří tlak a puls a kombinací pohledu, pohmatu, poklepu a poslechu vyšetří celé tělo se zaměřením na žlázy. To lékaři napomáhá odhalovat odchylky ve velikosti, struktuře i funkci orgánů. Laboratorním vyšetřením pak odhalí, jak vysoké jsou hladiny hormonů v krvi. Celé vyšetření trvá přibližně půl hodiny. Důležité informace se získávají také rozborem moči, případně slin.

Pro podrobnější vyšetření žláz s vnitřní sekrecí se využívá zejména ultrazvuk, počítačová tomografie a magnetická rezonance. V tomto případě je potřeba, aby si pacient nebral na krk žádné šperky a vzal si oblečení s větším výstřihem.

„Zachycení hormonálních odchylek v těle včas je důležité pro efektivitu další léčby. Většinou se v těchto případech nasazují léky či hormony, kterých tělo tvoří nedostatek. Termíny dalších vyšetření je dobré vždy domluvit přímo na kontrole, aby se nestávalo, že pacient zapomene nebo nenajde brzký termín objednání. U chronicky nemocných pacientů jsou termíny kontrol běžně tři, šest nebo dvanáct měsíců dle závažnosti onemocnění. Pro akutní případy slouží přímá telefonická linka 326 746 634,“ uzavírá MUDr. Andrea Zápotocká.