Brandýská nemocnice nyní poskytuje pacientkám gynekologie nové cytologické vyšetření s mnohem vyšší průkazností

gynda.png

Pacientky gynekologické ordinace nemocnice Brandýs nad Labem se nyní mohou objednat na speciální LBC cytologické vyšetření sloužící k detekci viru HPV, který způsobuje rakovinu děložního čípku. Metoda LBC přináší revoluční změny do diagnostiky cytologie děložního čípku a oproti klasickému vyšetření nabízí mnohem vyšší spolehlivost výsledků.

7.1.2021 17:01

Jednou z hlavních výhod nového LBC cytologického vyšetření je jeho vyhodnocování počítačem, čímž se eliminuje možnost tzv. vyhledávacích chyb, ke kterým často dochází při klasickém manuálním screeningu. „Jedná se o metodu americké firmy Hologic, kdy počítač naskenuje celé mikroskopické sklíčko připravené technikou LBC s buňkami děložního čípku a označí nám téměř se 100% jistotou všechny podezřelé či rakovinové buňky,“ říká MUDr. Hana Kašpárková z oddělení gynekologie Nemocnice Brandýs nad Labem.

Oproti tomu klasická metoda Pap stěru, při které se buňky natírají přímo na sklíčko, a která je historicky v nezměněné podobě používána už 70 let, dosahuje účinnosti pouze 60 až 70 %. Vyšetření děložního čípku metodou LBC (z anglického „ liquid based cytology“) lze provádět kdykoliv v průběhu roku nebo při preventivní roční prohlídce.

Další nepopiratelnou výhodou LBC vyšetření je i možnost skladovat vzorek až šest týdnů, aniž by se poničil, což u klasické metody Pap stěru není možné. Potřebuje-li tedy ošetřující gynekolog ve vzorku zjistit přítomnost vysoce rizikového HPV viru, který způsobuje bujení na děložním čípku, může požádat laboratoř o dodatečný test na přítomnost tohoto viru, aniž by pacientka musela podstupovat další vyšetření.

 „Rozhodli jsme se nabízet možnost cytologického vyšetření metodou LBC, protože chceme pacientkám naší ordinace poskytnout moderní a bezpečný způsob prevence s vysokým stupněm záchytu závažných patologií,“ doplňuje MUDr. Kašpárková z brandýské nemocnice. Samotné screeningové cytologické vyšetření děložního čípku je plně hrazeno pojišťovnou, pacientky si musí připlatit pouze za odběrový set se speciální fixační tekutinou v hodnotě 500 Kč.