Bolest při sportu může být upozorněním na závažné zdravotní problémy

teńisovy loket.png

Jak předcházet sportovním úrazům, a jak v případě zranění správně postupovat, abyste si nepřivodili další zdravotní problémy.

4.7.2023 13:07

Vyhněte se jednotvárnosti

Trápí vás ostrá vystřelující bolest v oblasti lokte, která se postupně objevuje i při sebemenší námaze? Pravděpodobně se jedná o tenisový nebo golfový loket. Ten vzniká, stejně jako další záněty svalu nebo šlach, v důsledku přetížení zejména při jednotvárném a dlouhodobě opakovaném pohybu. Zdaleka se však nemusí jednat jen o důsledek hraní tenisu nebo golfu a nejčastěji postihuje rekreační sportovce. Může vzniknout také jako důsledek zatížení končetiny např. při práci s počítačovou myší nebo při stereotypní práci rukama, jako je např. šroubování. Zatímco tenisový loket se vyznačuje bolestí na vnější straně lokte, golfový naopak na jeho vnitřní straně.

Jestliže bolest po několika dnech klidového režimu a samoléčby (chladivé obklady a léky proti bolesti, zánětu a horečce jako např. ibubrofen) nepoleví, je namístě návštěva lékaře. „Při zanedbání léčby může docházet ke strukturálním změnám ve šlachách svalů, které vedou k zánětlivým změnám a zjizvení tkání. Postižené místo pak může být oteklé a někdy zarudlé, výjimečně může být i zvýšená teplota. V této fázi už může mít postižený problém provádět jednoduché úkony, jako je stisknutí kliky nebo udržení hrnku s čajem,“ varuje MUDr. Pavel Melicherčík, Ph.D z ambulance ortopedie Nemocnice Brandýs nad Labem.

V případě podezření na tenisový loket vás naši specialisté vyšetří pomocí fyzikálního, ultrazvukového nebo RTG vyšetření, na základě kterého stanoví další postup léčby. Kromě léků a terapie pomocí injekcí vám pravděpodobně bude navržena i návštěva fyzioterapeuta. „Při podezření ne tenisový loket je první volbou diagnostika pohmatem, kdy nacházíme tzv. spoušťové body a vyšetřením rotačních pohybů předloktí.  Pokud nestačí krátkodobý klid s vynecháním sportovní nebo jiné zátěže a aplikace protizánětlivých mastí, Priessnitzova obkladu a zatejpování, metodou první volby je aplikace laseru nebo ultrazvuku a cílená fyzioterapie na rehabilitačním oddělení,“ říká MUDr. Ludmila Jiráčková, vedoucí rehabilitačního oddělení brandýské nemocnice. „Přetížené úpony je možné odlehčit tzv. epikondylární páskou, kterou lze s předpisem lékaře sehnat v lékárně. Pokud nepomůžou uvedené postupy, lze na bolestivá místa aplikovat kortikoidové injekce.“ doplňuje MUDr. Jiráčková.

 

Úraz není jen zlomenina

Další významnou oblastí rizik při sportu jsou akutní úrazy, jako například natržení svalu nebo výron.  K natržení svalu dochází, pokud se sval silně napne anebo naopak prudce stáhne, a to nad míru, kterou je tělo schopno unést. Toto zranění nejčastěji hrozí příležitostným sportovcům, jejichž tělo není zvyklé na pravidelnou fyzickou aktivitu. Prvotním příznakem natrženého svalu je ostrá bolest, sval pak může bolet až několik dní a je provázen otokem a krevní sraženinou. V případě tohoto zranění je nutné okamžitě ukončit fyzickou aktivitu a sval ledovat a udržovat v klidu.

Stejný postup je pak doporučený i při výronu kotníku. Ten bývá nejčastěji způsobený špatným došlápnutím a projevuje se většinou silnou bolestí, zvýšenou citlivostí na dotyk, otokem nebo modřinou a omezenou hybností kloubu. V obou případech pak platí, že pokud příznaky přetrvávají i po několika dnech klidového režimu, případně jsou doprovázeny dalšími komplikacemi, rozhodně je na místě vyhledat lékařskou pomoc. Můžete tak předejít závažnějším stavům, které vyžadují dlouhodobou léčbu a rehabilitaci.

 

Pozor na únavové zlomeniny

Možná jste se i vy někdy ocitli v situaci, kdy jste se chtěli rychle dostat do formy, a proto jste výrazně zvýšili svou pravidelnou fyzickou zátěž. Rizikem takového nenadálého náporu na tělo může být jeho reakce v podobě únavové zlomeniny. Ty vznikají nejčastěji na nosných kostech, jako je např. kost stehenní nebo pažní, nebo na záprstních kůstkách nohy. Na kosti, která je dlouhodobě vystavena zátěži, se tak začnou objevovat trhliny, ale jelikož je neustále namáhaná, nemá se kdy zhojit. Mezi nejčastější příznaky patří bolest, která má narůstající tendenci. Zpočátku se zpravidla objevuje jen po zátěži, později pak i během zátěže a v klidovém stavu, občas je přítomen i lehký otok. Typická je také bolest při zmáčknutí postiženého místa s občasnou vystřelující bolestí směrem do prstů. Důležitým faktorem je i v tomto případě včasné zahájení léčby – včasně odhalená únavová zlomenina se dokonce může obejít bez fixace kosti!

 

Jak předejít zranění při sportu?

„I přes všechna tato rizika je důležité zdůraznit, že výhody pravidelného pohybu a sportu daleko převažují nad potenciálními nevýhodami a riziky. Klíčem je pohyb provádět správně a bezpečně,“ říká MUDr. Melicherčík z ambulance ortopedie brandýské nemocnice.  Při dodržování následující pravidel můžete předejít možným zraněním a vytěžit ze sportu co nejvíce:

  1. Prevence: Před zahájením jakékoli nové sportovní aktivity byste ji měli konzultovat s lékařem nebo fyzioterapeutem.
  2. Správná technika: Ať už provádíte jakýkoliv sport nebo aktivitu, je důležité se naučit a dodržovat správnou techniku.
  3. Rozumná intenzita: Nepřepínejte se. Je důležité najít rovnováhu mezi intenzitou a odpočinkem.
  4. Rehabilitace: Pokud dojde k poranění, je důležité dodržovat plán rehabilitace a navrátit se k aktivitě až po důkladné léčbě.

  

Důležitost včasného vyhledání lékařské pomoci

I přes výše uvedená rizika je důležité zdůraznit, že mnoho zdravotních problémů je možné úspěšně léčit, pokud jsou včas rozpoznány a správně ošetřeny. Proto je nesmírně důležité vyhledat odbornou pomoc hned při prvních příznacích problémů, jako je například chronická bolest, otoky, ztuhlost nebo omezení pohyblivosti. Naši lékařští specialisté z ambulance ortopedie a chirurgie nabízí komplexní péči včetně konzultací, diagnostiky pomocí moderních zobrazovacích technik a individuálně přizpůsobeného léčebného plánu včetně jednodenních operací. Je dobré si uvědomit, že včasná návštěva lékaře vám umožní navrátit se co nejdříve k aktivnímu způsobu života a pomůže předejít dalším komplikacím.

Sportovní aktivity jsou skvělým způsobem, jak udržet své tělo v kondici. Správný výběr a provedení sportovních aktivit, vyvážený trénink, posilování svalů a dodržování zásad prevence zranění jsou klíčové pro udržení zdravého pohybového aparátu. Buďte aktivní, ale vždy poslouchejte své tělo a jeho potřeby, abyste si mohli vychutnat radost z pohybu, ale zároveň předešli úrazům a vážnějším zdravotním komplikacím.