Chcete si užít pohlavní styk bez obav z otěhotnění partnerky? Řešením je vasektomie

vasektomie.png

Nutnost používání ochrany, vidina nechtěného těhotenství či přerušovaný pohlavní styk – to vše můžou být překážky k tomu, aby si muži naplno užili intimní chvíle se svou partnerkou. Jak se nadobro zbavit těchto zábran? Jednou z cest je vasektomie – rychlý chirurgický zákrok, který představuje spolehlivou mužskou antikoncepci, zatímco nijak neomezuje kvalitu sexuálního života. Spíše naopak. V brandýské nemocnici můžete podstoupit vasektomii bez dlouhých čekacích lhůt na zákrok v péči zkušených odborníků.

1.2.2024 00:02

Zájem o vasektomii mezi muži v České republice roste.  Stále je však třeba vyvracet mýtus, že nejde o operaci odstranění varlat. Jedná se o jednu z nejspolehlivějších možností antikoncepce vůbec. Vasektomie je proto vhodným řešením pro muže, kteří si chtějí být jistí svou neplodností a prožívat intimní styk naplno. Má to i druhou stranu mince, muži svým partnerkám pomohou od hormonální antikoncepce, která u řady žen způsobuje bezpočet zdravotních potíží.

lekar s pacientem.png

Proč uvažovat o vasektomii?

Vasektomie je rychlý a z pohledu urologických specialistů nenáročný zákrok, při kterém se provádí přerušení chámovodů dvěma malými vpichy, aby nedošlo k průchodu spermií do ejakulátu.

Vasektomie je z pohledu pacienta díky současným trendům v operativě bezbolestným zákrokem, který provádíme bez využití skalpelu. Je třeba však myslet na to, že účinek vasektomie se dostaví v rozmezí několika týdnů až dvou či tří měsíců po zákroku. Před tím, než pacient projde vyšetřením ejakulátu k ověření nepřítomnosti živých spermií, je třeba využívat doposud preferované antikoncepční metody. Operace nemá žádné bolestivé následky a trvá přibližně půl hodiny včetně anestezie,“ upřesňuje vedoucí urologického centra jednodenní péče nemocnice Brandýs nad Labem MUDr. Romana Richterová.

Trvalá neplodnost či vliv na libido u mužů po vasektomii?

Z pohledu muže je vasektomie jednorázovou investicí, po které může odhodit obavy z nechtěného otěhotnění své partnerky. Absolvování samotného zákroku navíc nemá vliv na kvalitu sexuálního prožitku, spíše naopak. Vasektomie nemá souvislost s erekcí či prožíváním orgasmu, dále mění například potřebu praktikovat přerušovaný pohlavní styk. Doporučuje se však tuto operaci podstupovat až v momentě, kdy je muž o své budoucí neplodnosti rozhodnutý. „Pokud se muž z jakéhokoli důvodu rozhodne, že nechce mít další děti nebo nechce mít děti vůbec, je vasektomie zaručeným řešením, které lze stěží vrátit zpět,“ uvádí MUDr. Richterová. I přesto však existují možnosti, jak mít děti. I po přerušení chámovodů se ve varlatech spermie nadále tvoří a je tak možné je vyoperovat. Také lze spermie nechat si před operací zmrazit a jít cestou umělého oplodnění.

P_S54243.jpg

Jednodenní zákrok v urologickém centru jednodenní péče

Urologické centrum jednodenní péče umožňuje pacientům podstoupit vasektomii včetně předoperačního vyšetření za jediný den. „Oproti jiným zařízením je v brandýské nemocnici velkou výhodou komplexnost tohoto zákroku, dostupnější cena i krátké čekací lhůty.  Pacient se k nám nejprve objedná online na první konzultaci k zákroku, nemá-li již žádanku od jiného urologického specialisty.den operace ho čeká předoperační vyšetření, samotný zákrok a následně je převezen na komfortní lůžkové oddělení, kde v kontrolní péči našich lékařů odpočívá. Po poslední kontrole ošetřujícím lékařem odchází ještě tentýž den domů. Veškerá péče probíhá v rámci jednoho pracoviště,“ dodává MUDr. Romana Richterová.

 

Jak probíhá rekonvalescence?

Po operaci je doporučen jeden den klidového režimu. Přibližně týden po operaci je vhodné omezit výraznou fyzickou námahu, například sporty, posilování, plavání v bazénu či chození do sauny. Kontrolní vyšetření může pacient absolvovat na urologické ambulanci, odkud obdržel doporučení, nebo na urologické ambulanci brandýské nemocnice do týdne od provedení zákroku.

Nemocnice Brandýs nad Labem rozšířila své stávající urologické služby o nové centrum jednodenní péče pro muže a ženy koncem roku 2023. Zkušený lékařský tým se zde zaměřuje na vybrané urologické zákroky v oblasti intimních partií, jako jsou například obřízka, vasektomie, frenuloplastika, meatoplastika a další.